TUDI OBČINSKI SVETNIKI V KANALU SO OGORČENI: Proti ukinitvi kopališč na Soči poteka peticija

Slovenija

Občinski svetniki Kanala ob Soči nasprotujejo predlogu za ukinitev kopališč na Soči. Predlogu, da bi Kanal umaknili iz seznama kopalnih voda, nasprotujejo, saj menijo, da navedbe ministrstva za okolje o nihanju vodostaja reke ne držijo. Predlogu nasprotuje tudi tamkajšnja civilna iniciativa, ki zbira podpise za peticijo.

Ministrstvo za okolje in prostor je pred kratkim v javno razpravo dalo predlog sprememb uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Predlagana sprememba več kopalnim vodam odvzema ta status, med drugim tudi kopalnima območjema na Soči pri Kanalu in Solkanu. Predlog je trenutno še v medresorskem usklajevanju, do 10. maja pa je možno oddati pripombe. Na predlog so se že odzvali v Mestni občini Nova Gorica in občini Kanal ob Soči, v obeh občinah predlogu nasprotujejo.

V predlogu uredbe je zapisano, da se omenjenima območjema status odvzema zaradi večjih nihanj v vodostaju reke. Po mnenju kanalskih občinskih svetnikov se je Kanal na tem seznamu znašel zaradi nepoznavanja uradnikov na ministrstvu o podrobnostih hidrološkega uravnavanja Soče. Navedli so, da večina soške vode pravzaprav zaobide Kanal po ceveh za hidroelektrarno v Plavah in da je omenjena navedba v predlogu neresnična, saj jez v Ajbi večino leta spušča naprej zgolj biološki minimum vode. Nihanj vodne gladine, z izjemo ob večjih deževjih, v Kanalu preprosto ni, so zatrdili.

Nekoliko drugače je v Solkanu, kjer je prepustnost jeza večja. Poleg tega je solkansko kopalno območje bližje jeza kot kanalsko, pa tudi struga je drugačna. To po mnenju kanalskih svetnikov pomeni, da teh dveh območij ne gre enačiti. To naj bi dokazoval tudi glen, ki je v Kanalu zaradi počasi tekoče vode dobro zaznaven. Opozorili so, da so kolateralna škoda Solkana.

Poleg tega, da ni nobene osnove, da bi Kanal umaknili iz seznama kopalnih voda, so svetniki na današnji seji navajali tudi veliko izgubo, ki bi jo s tem utrpel turizem. To je tudi spodbudilo sprejem dodatnega sklepa, s katerim ministrstvo pozivajo, da na seznam kopalnih območij uvrsti tudi kopališče pri Desklah. Že pred tem so soglasno sprejeli sklep, da nasprotujejo črtanju kopalnega območja Soča z razlogom, da navedbe o nihanju vodostaja reke ne držijo.

Predlog so že v prejšnjem tednu zavrnili tudi svetniki v Novi Gorici, kjer Sočo prav tako vidijo kot pomemben deležnik turizma, prav tako pa mora ta ostati dostopna ljudem.

Predlogu sicer nasprotuje tudi kanalska civilna družba, povezana v iniciativo Soča je naša!. Do 6. maja bodo po vsej občini zbirali podpise za peticijo, s katero izražajo nestrinjanje z načrtovanimi spremembami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija