TUDI OBALNA PODJETJA SE SOOČAJO S PORASTOM OKUŽB: Ponekod največja odsotnost zaposlenih od začetka epidemije

Koper

Vse višjim številkam okuženih s covidom-19 v Sloveniji po prihodu različice omikron se morajo zadnje dni pri organizaciji svojega dela vse bolj prilagajati tudi v številnih gospodarskih družbah. Preverili smo, kako se z okužbami in morebitno povečano odsotnostjo zaposlenih soočajo obalna podjetja.

V Luki Koper so povedali, da imajo že od izbruha epidemije natančno opredeljen semafor ukrepov, trenutno pa je v veljavi najvišja stopnja. Glede na to, da v primeru okužbe pri zaposlenem sledijo vsem stikom, ugotavljajo, da velika večina okužb prihaja iz domačega okolja, in ne z delovnih mest, podatki, ki jih zbirajo vsak dan, pa kažejo, da se krivulja umirja.

"V minulem tednu (v tednu med 17. in 23. januarjem, op. a.) se je tudi pri nas število obolelih in s tem karanten povečevalo, kar predstavlja izziv pri zagotavljanju zadostnega števila kadrov, predvsem na terminalih, ki so trenutno bolj obremenjeni," je povedal Sebastjan Šik, a dodal, da so kljub temu uspeli kolikor toliko nemoteno zagotavljati vse storitve.

"Epidemija covid-19 kroji življenja na vseh področjih in tudi naše ni izjema," so nam uvodoma navedli v CPK d.d. A kot pravijo, so se na to pripravili in prilagodili delovne procese, "zato trenutno nimamo večjih posebnosti in delo še lahko poteka nemoteno. Res je tudi, da večina našega dela poteka zunaj, kjer je manjša možnost za širjenje okužb, poleg tega pa še naprej dosledno spoštujemo in izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb."

Nekaj več odsotnosti med zaposlenimi zaradi povečanega števila okužb beležijo tudi v Vinakoper. Kot nam je pojasnil direktor Borut Fakin, gre za posledico tako okužb z novim koronavirusom kot tudi karantene in varstva otrok. Trenutno je odsotnih 5 odstotkov zaposlenih, delovne procese pa prilagajajo s prerazporeditvijo delavcev.

V Intereuropi d.d. v zadnjih dneh beležijo nekoliko več odsotnosti v povezavi z množičnim širjenjem covida-19, ki zajemajo tako odsotnost zaradi okužbe, odsotnost zaradi karantene in odsotnost zaradi varstva otrok, a te odsotnosti zaenkrat ne vplivajo na normalno izvedbo delovnih procesov, tako da vse logistične storitve še naprej izvajajo nemoteno.

"Dosledno spoštujemo vse sprejete ukrepe za zagotovitev nemotenega poslovanja družbe in varovanje zdravja zaposlenih. Prav tako se poslužujemo možnosti opravljanja dela od doma, kjer narava dela to dopušča ter skrbno sledimo vsem priporočilom za zajezitev vnosa in širjenja okužb," so še navedli.

O odsotnosti kadra poročajo tudi v LifeClass Hotels & Spa, dodajajo pa, da si prizadevajo, da je prenos okužb med sodelavci čim manjši in spoštujejo vse ukrepe ter predpisano karanteno in izolacijsko dobo za obolele z virusom.

"Delovni procesi, kljub težavni situaciji, zaradi nizke sezone in že predvidenih odsotnosti zaposlenih zaradi koriščenja dopustov potekajo nemoteno. Trenutno imamo odprt le Grand Hotel Portorož, ta konec tedna pa odpiramo še Mind Hotel Slovenija," so pojasnili.

V zadnjem mesecu je bilo v Marjetici Koper z dela zaradi okužbe, karantene ali varstva otrok odsotnih preko 25 odstotkov zaposlenih v podjetju.

"Te odsotnosti seveda vplivajo na izvedbo delovnih procesov, vendar pa smo le-te prilagodili na osnovi izkušenj iz prvih treh valov epidemije,  kjer smo že uspešno izvajali našo dejavnost in varovali zdravje zaposlenih," so nam pojasnili.

V javnem podjetju Komunala Izola d.o.o. zagotavljajo nemoteno izvajanje dejavnosti, kljub temu da je v zadnjih dveh tednih meseca januarja odsotnost zaposlenih zaradi okužb narasla. Zaposleni so bili v enem primeru odsotni zaradi varstva otrok, v devetih primerih zaradi okužbe ter v šestih primerih zaradi odrejene karantene, med katero so se štirje zaposleni okužili, čemur je sledila izolacija.

"V mesecu januarju tako beležimo šestnajst odsotnosti zaposlenih zaradi okužb s koronavirusno boleznijo, kar je največ od začetka epidemije in predstavlja kar 15,53 odstotkov vseh zaposlenih. Najpogostejši vzrok karanten je zaradi stikov z okuženimi družinskimi člani, pri čemer jih veliko pozneje tudi zboli," so navedli.

Izpostavili pa so, da okužb na delovnem mestu praktično ni, "kar pripisujemo doslednemu upoštevanju sprejetih ukrepov in odgovornemu ravnanju sodelavcev". Poleg osnovnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe so v podjetju vpeljali režim, po katerem zaposleni v različnih intervalih prihajajo na delo in odhajajo z dela, s čimer je preprečeno srečevanje zaposlenih iz različnih delovnih procesov. "Dnevno opazujemo razmere in prilagajamo ukrepe. V primeru ugotovljene okužbe pri zaposlenem sledimo vsem stikom, pri čemer ugotavljamo, da okužbe prihajajo iz domačega okolja in ne z delovnih mest," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  03 .02. 2022 ob  15: 59
11
Najhujša je okužba z madžaritisom. Menda ti pobere vse premoženje pred nosom.