TUDI LUKO KOPER ZAZNAMOVAL IZBRUH COVIDA-19: Letos pričakujejo več kot 60-odstotni padec dobička

Koper

Skupina Luka Koper bo letos po lastnih ocenah ustvarila 207,9 milijona evrov prihodkov od prodaje (lani 229 milijonov evrov) in 25,1 milijona evrov čistega dobička (lani 40 milijonov evrov). Za prihodnje leto načrtujejo 219,8 milijona evrov prihodkov in 24,4 milijona evrov dobička, so objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Letošnji čisti prihodki od prodaje skupine bi s tem za 13 odstotkov zaostali za načrti, čisti dobiček pa za 21 odstotkov. Matična družba naj bi letos ustvarila 204,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, prihodnje leto pa 216,2 milijona. Čisti dobiček naj bi letos dosegel 24,9 milijona evrov (prihodnje leto 24,4 milijona).

Kot so zapisali v upravljavcu koprskega pristanišča, je letošnje leto zaznamoval izbruh covida-19, ki je vplival na celotno svetovno gospodarstvo. Ena najbolj prizadetih panog je bila avtomobilska industrija, vendar pa je med vsemi evropskimi pristanišči, ki pretovarjajo tudi avtomobile, koprsko utrpelo najmanjši padec pretovora. Kot so pojasnili, poslovni načrt za prihodnje leto temelji na napovedih ključnih mednarodnih institucij, ki pričakujejo okrevanje svetovnega gospodarstva in ponovno rast BDP.

Rast načrtujejo v vseh blagovnih skupinah

Pretovor kontejnerjev v Luki Koper se bo po napovedih prihodnje leto v primerjavi z letošnjim povečal za tri odstotke, pri čemer namerava Luka Koper ohraniti primat med vsemi pristanišči na Jadranu. Pretovor vozil naj bi porasel za osem odstotkov.

Za prihodnje leto sicer napovedujejo nadaljevanje vlaganj v pristaniško infrastrukturo, predvsem v povečevanje zmogljivosti kontejnerskega terminala. Nadaljevati nameravajo med drugim tudi gradnjo cestne in železniške infrastrukture v pristanišču ter digitalno transformacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija