TUDI LETOS SO SE ZBRALI V STRUNJANU: S slovesnostjo so se spomnili otrok, ki so bili žrtve fašizma

Piran

V Strunjanu so danes pripravili tradicionalno slovesnost v spomin na prve nedolžne žrtve fašističnega nasilja leta 1921. Letošnja slavnostna govornika sta poslanec Levice Matej Tašner Vatovec in podpredsednik italijanske narodne skupnosti iz Pirana Kristjan Knez.

Vsako leto množično obiskano slovesnost organizirajo piranska občina skupaj z lokalnim združenjem borcev za vrednote NOB in tamkajšnjo krajevno skupnostjo pred spomenikom žrtvam fašističnega nasilja sredi Strunjana. Slovesnosti se udeležujejo delegacije iz vse Slovenije kot tudi iz sosednje Italije, poleg obeh slavnostnih govornikov pa je zbrane danes nagovoril tudi piranski župan Đenio Zadković.

S slovesnostjo se spominjajo tragičnih dogodkov izpred skoraj stotih let, ko so fašisti 19. marca 1921 z vlaka streljali na strunjanske otroke, pri čemer so dva ubili, dva sta postala invalida, še trije otroci pa so bili ranjeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  25 .03. 2019 ob  09: 51
nič čudnega, če se fašizem dviga, če obstajajo osebki tip porkamalora in komunisti, povsod so.
porkamalora |  23 .03. 2019 ob  14: 19
-4
Res je, niso streljali Italijani ampak neki naši jezni nonoti. Vlak, ki je prihajal iz Trsta je tam za nekaj časa ustavil, odvijal se je nek praznik, na vlaku je bilo med potniki res nekaj fašistov, ki pa so bili na vlaku le kot potniki, bili so neoboroženi, po domače "v civilu" oz. dopustu oz. se mi zdi, da takrat še sploh niso imeli nobene vojaške vloge tam, to ne vem točno. Na otroke pa je bilo streljano iz pušk, od zunaj. Obenem, ubiti otroci so bili prav tako Italijani, kot večina prisotnih na prazniku, in so jim kasneje na spomeniku spremenili priimek v Yugo varjanto, (se mi zdi, da je eden Brajko, originalno pa je bil Braico). Maš to vse nekje na spletu, kar nekaj materjala.
Drek |  23 .03. 2019 ob  08: 08
Komunisti, povsod so | 22 .03. 2019 ob 18: 37

Je jasno ,da di mentalno zaostal, ampak bom probal vseeno: Lahko navedes vire in studije tega kar trdis? Ker ce ne si en navaden BEDAK.
Komunisti, povsod so |  22 .03. 2019 ob  18: 37
-10
Lari fari, Fašisti niso nikoli streljali na otroke, nanje so streljali rdeči primorci, predniki partizanov, da bi očrnili nasprotno stran, kar je bilo kasneje tudi dokazano, samo ne moreš tega dopovedat nekomu, ki so ga oprali že v osnovni šoli pinka tomažića in ima v letu 2019 50 let ter vleče borčevsko penzijo. Prav na tak, zahrbrten način so potem rdečuhi-komunisti (partizani) izključno na tak način delovali vse do l.1945 -- kot npr. dražgoška sramota ipd. seveda vedno strogo pod hashtagom #NOB.