TUDI HRVATI POTRDILI PRISOTNOST JUŽNOAFRIŠKEGA SEVA: Medtem se bliskovito širi še britanska različica

Svet

Na Hrvaškem so potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, je danes za portal N1 potrdila hrvaška epidemiologinja Goranka Petrović. Potrdili pa so tudi več primerov britanske različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so na Hrvaškem sicer potrdili 520 novih okužb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Včeraj smo dobili rezultate sekvenciranja primerov, ki smo jih poslali v Evropski center za nadzor bolezni. Od 300 primerov, katerih rezultati so prišli, jih je bilo 60 pozitivnih na britansko različico, kar je 20 odstotkov pozitivnih primerov. To je velik odstotek. Obenem je bila potrjena južnoafriška različica pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Afrike, Zanzibarja," je pojasnila Petrovićeva.

Glede na razpoložljive podatke je ocenila, da se britanska različica hitro širi. Glede južnoafriške različice pa je opozorila, da je bolj nevarna, saj vsa cepiva niso tako učinkovita proti njej, obenem pa se lahko z njo okužijo in zbolijo tudi tisti, ki so že preboleli covid-19.  Zagotovila je še, da proizvajalci cepiv spremljajo pojave novih različic in raziskujejo, kako bi naredili svoja cepiva bolj učinkovita. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
aleksij |  27 .02. 2021 ob  16: 31
-2
Na podlagi katere študije so ugotovili da lahko zbolijo tudi tisti, ki so preboleli Covid-19 ?
Ali lahko kdo za podkrepitev teh podatkov postreže z merodajno informacijo ?
Saj ni da ne bi verjel ob predložitvi ustreznih dokazov...