TRŽAŠKI, KOPRSKI IN HRVAŠKI KRIMINALISTI RAZBILI TIHOTAPSKO ZDRUŽBO: "Otrokom so dajali uspavalna sredstva, da ne bi povzročali hrupa med prevozi" (VIDEO)

Kronika

Tržaški in koprski kriminalisti so v preteklih dveh dneh uspešno zaključili dlje trajajočo kriminalistično preiskavo, ki so jo poimenovali 'The End’ oziroma ‘Konec’. S prijetji in izvedenimi hišnimi preiskavami na območju Italije so razbili tihotapsko kriminalno združbo 17 oseb, državljanov Kosova, Albanije in Severne Makedonije, ki so dlje časa prek Slovenije tihotapili prebežnike. Samo na območju Slovenije so izvršili skupaj 21 kaznivih dejanj. Zdaj so jih slovenski, hrvaški in italijanski kriminalisti s skupnimi močmi uspešno razkrinkali.

Ti so samo v času trajanja preiskave pretihotapili oziroma skušali pretihotapiti najmanj 152 prebežnikov, 69 so jih prijeli v Sloveniji. Šlo je za izredno dobro organiziran sistem kriminalne združbe, so danes poudarili kriminalisti.

"Na območju Slovenije smo v času preiskave prijeli in odvzeli prostost petim osumljencem, to so bili prevozniki, vodiči. Trenutno so na prestajanju zaporne kazni," je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper, Primož Ogrinc. Ta pri nas znaša od enega leta pa do dveh let in desetih mesecev. Koprski kriminalisti so delovanje kriminalne združbe zaznali na začetku lanskega leta, so pa že oktobra 2021 s to preiskavo začeli tržaški kriminalisti.

"Tekom preiskave smo ugotovili, da so si s temi dejanji pridobili približno 400.000 evrov protipravne premoženjske koristi, tihotapili pa so skupine od 3 do 15 nezakonitih migrantov," je razkril Ogrin. Cena za posamezen prevoz od Bosne in Hercegovine do Italije je po ugotovitvah koprskih kriminalistov znašala okoli 3.500 evrov na osebo. Z uspešnim prevozom so tako tihotapci zaslužili okoli 300 evrov na osebo, vodiči po peš poteh pa približno 400 evrov na prebežnika.

Člani kriminalne združbe so za prevoze uporabljali tako osebna vozila kot tudi najeta vozila, ter kombije. Med tihotapljenjem pa jih je vedno spremljajo tudi dodatno vozilo, ki jih je opozarjalo na prisotnost policijskih patrulj.

Po besedah glavnega tožilca v Trstu, Antonia de Nicole so osumljence zasledovali in prisluškovali njihovim telefonom, izvajali pa so tudi ostale aktivnosti. "Ena najpomembnejših aktivnosti je bil kontakt s slovensko policijo, s katero ne sodelujemo prvič; sodelujemo pa zelo dobro in zato je prišlo do zelo učinkovite izmenjave podatkov," je poveda de Nicola. Prefekt Padove, Francesco Messina pa je dodal,  da je preiskava pokazala, "da so otrokom dajali uspavalna sredstva, da ti ne bi povzročali hrupa med prevozi."

Preiskava sicer še poteka, je povedal tržaški glavni tožilec in dodal da bodo italijanski organi pregona še naprej sodelovali s slovensko in hrvaško policijo, "videli pa bomo tudi, ali bo spregovoril kdo od priprtih," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .06. 2023 ob  14: 14
Veliko preblage kazni. Pomnozite to x 10 pa bo mir!