TRUMPOVO ZADNJE DEJANJE: Pomilostil 73 ljudi, tudi svojega nekdanjega stratega

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump je zadnji dan na položaju danes pomilostil skupno 73 ljudi, med njimi tudi svojega nekdanjega političnega stratega Steva Bannona, so sporočili iz Bele hiše. Pomilostil jih je samo nekaj ur pred prisego novega predsednika ZDA Joeja Bidna.

Donald Trump

Trump je ob tem znižal kazni 70 obsojencem. Na seznamu pa ni Trumpa, niti njegovih otrok, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Bannona so prijeli lansko poletje zaradi obtožbe o prevari vlagateljev, ki so prispevali sredstva za zasebno gradnjo zidu na meji z Mehiko, ki je bil eden vodilnih projektov Trumpa. Izrekel se je za nedolžnega in je po plačilu varščine na prostosti. Sojenje njemu in še trem soobtoženim naj bi se začelo maja letos. Tožilstvo trdi, da so od 25 milijonov dolarjev zbranega denarja več kot milijon porabili zase. Sedaj 67-letni Bannon je ustanovil dobrodelno organizacijo, preko katere naj bi si izplačevali denar.

Iz Bele hiše so ob objavi pomilostitev danes sporočili, da je Bannon pomemben vodja v konservativnem gibanju in znan po svoji politični sposobnosti. Ameriški mediji so poročali, da se je Trump za njegovo pomilostitev odločil v zadnjem trenutku po telefonskem pogovoru z njim.

Bannon je bil svetovalec in nekaj časa tudi vodja Trumpove predsedniške kampanje za volitve leta 2016, po Trumpovi prisegi leta 2017 pa je postal politični strateg Bele hiše. Svetovalec je bil samo sedem mesecev. Trump ga je odpustil, ker je bil ključni vir za kritično knjigo Michaela Wolffa o Beli hiši.

Bannon je tvorec Trumpovega slogana Najprej Amerika in podpornik odločnega nasprotovanja priseljevanju v državo. Bannon je Trumpa in njegovo agendo podpiral tudi po odhodu iz Bele hiše, gibanje, ki je Trumpa pripeljalo v Belo hišo, pa je nadaljeval tudi po svetu.

V zadnjih tednih je Trump pomilostil že vrsto svojih sodelavcev in podpornikov, med njimi nekdanjega vodjo svoje kampanje Paula Manaforta, očeta svojega zeta Charlesa Kushnerja, dolgoletnega prijatelja in svetovalca Rogerja Stonea ter svojega bivšega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, poroča nemška tiskovna ageencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija