TRUMP Z DENARJEM IN OROŽJEM PODKUPOVAL UKRAJINO? Hotel naj bi preiskavo sina svojega nasprotnika

Svet

Odvetnik predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudy Giuliani je v četrtek zvečer na ameriški televiziji CNN priznal, da je prepričeval ukrajinske oblasti, naj uvedejo korupcijsko preiskavo proti sinu vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna, kar je povezano z najnovejšim Trumpovim škandalom.

Washington Post je poročal, da so ameriški obveščevalci prijavili predsednika ZDA, ker je poleti v pogovoru s tujim voditeljem nekaj obljubil. Generalni inšpektor obveščevalne skupnosti Michael Atkinson je prijavo ocenil kot kredibilno in jo posredoval vršilcu dolžnosti direktorja obveščevalnih dejavnosti ZDA, naj jo posreduje pristojnim kongresnim odborom. Joseph Maguire je to zavrnil in še vedno zavrača z utemeljitvijo, da mu je to prepovedala višja avtoriteta.

Doslej ni bilo znano, s katerim voditeljem se je Trump pogovarjal in kaj mu je domnevno obljubil. Po ovinkih preko dobro obveščenih neimenovanih virov sedaj prihaja na dan, da je šlo za pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ameriški predsednik naj bi mu obljubljal finančno in drugo pomoč v zameno za uvedbo preiskave poslov Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini.

Giuliani je v četrtek zvečer na televiziji CNN priznal, da je skušal prepričati Ukrajino, kamor ga je poslal Trump, da uvede korupcijsko preiskavo, kar naj bi bilo povsem v skladu z zakoni in pravili. Televizija CNN poroča, da je Trump z Zelenskim govoril 25. julija, Giuliani pa ga je srečal nekaj dni kasneje.

Obveščevalni žvižgači so potem 12. avgusta obljubo prijavili generalnemu inšpektorju. Ukrajina je vpletanje zavrnila, Trump pa je konec avgusta blokiral pomoč Ukrajini. Blokado je sicer umaknil 12. septembra, ko so trije odbori v predstavniškem domu kongresa sprožili preiskavo Giulianijevih obiskov Ukrajine.

Trump vztraja, da gre za še eno izmišljeno zgodbo lažnih medijev, kongresni demokrati pravijo, da pa zdaj res imajo nekaj trdnega za impeachment, ki ga seveda ne bo, dokler je jasno, da Trump ne bo izgubil podpore republikanske večine v senatu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija