TRUMP NOMINIRAN ZA NOBELOVO NAGRADO ZA MIR: To je zapisano kot razlog

Svet

Poslanec norveške populistične desne Napredne stranke Christian Tybring-Gjedde je za Nobelovo nagrado za mir leta 2021 nominiral ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot razlog je navedel njegovo vlogo pri sklenitvi dogovora o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati.

Za francosko tiskovno agencijo AFP je poslanec izrazil upanje, da bodo sporazum razširili na druge arabske države, tako da bi na Bližnjem vzhodu dosegli trajen mir. Trump je novico o nominaciji danes že retvital in se zanjo na Twitterju tudi zahvalil.

Tybring-Gjedde, ki je tudi namestnik predsednika parlamentarnega odbora za zunanje in obrambne zadeve, je še z enim poslancem že leta 2018 Trumpa nominiral za Nobelovo nagrado za mir zaradi njegovega zbliževanja s Severno Korejo, ki pa je že dolgo na mrtvi točki.

Nominacija sicer še ne zagotavlja dodelitve prestižne nagrade. Norveški Nobelov inštitut pozdravlja vse predloge, ki jih dobi do 31. januarja v letu podelitve s strani tistih, ki imajo to pravico. Gre za izbrano peščico posameznikov, kot so člani parlamenta in vlade, nekdanji nagrajenci ter nekateri univerzitetni profesorji. Tybring-Gjedde kot poslanec sodi mednje.

Nobelov inštitut vsako leto prejme več sto nominacij. Imena nominirancev hrani kot skrivnost 50 let, čeprav tisti, ki vložijo nominacije, lahko objavijo svojega kandidata. Nobelov inštitut nominacij ne komentira, navaja AFP.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .09. 2020 ob  13: 55
nobelova za mir je itak razvrednotena !!!! in če jo je dobil Obama, zakaj je ne bi še Trump, haha