TRUMP IN KIM DOSEGLA DOGOVOR: Ustvarila novo zgodovino (FOTO, VIDEO)

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes v Singapurju sešla na zgodovinskem vrhu. "Srečanje je bilo boljše, kot bi kdorkoli pričakoval," je po delovnem kosilu sporočil Trump. Podpisala sta dogovor, ki predvideva vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo. Trump je ob tem dejal, da se bo proces denuklearizacije Korejskega polotoka začel zelo kmalu. Svet medtem pozdravlja njun dogovor.

Po besedah ameriškega predsednika sta na vrhu dosegla "velik napredek", pogovore na singapurskem otoku Sentosa pa je Trump označil za "resnično zelo pozitivne". Podpisala sta dogovor, ki predvideva vzpostavitev novih odnosov med ZDA in Severno Korejo.

Na vprašanje, ali se bo Severna Koreja odpovedala jedrskemu orožju, je Trump odgovoril: "Ta proces bomo začeli zelo kmalu." 

Predsednik Severne Koreje pa je povedal, da bodo izzivi vendar bodo sodelovali, ker je to dobro za mir. Dodal je, da so doslej že prestali vse vrste nejevere in špekulacij glede samega vrha. "Podpisali bomo ta zgodovinski sporazum. Svet bo videl veliko spremembo," je dejal. "Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj," je pristavil.

Po srečanju je Trump dejal, da je "absolutno" pripravljen povabiti Kima v Belo hišo: "Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala."

Bela hiša je že pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Pred srečanjem je Trump preko Twitterja sporočil, da je predsednika Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Larryja Kudlowa po napornem vrhu gospodarsko najmočnejših držav G7 v Kanadi zadela kap in se zdravi v bolnišnici Walter Reed.

Pogovor med predsednikoma je potekal za zaprtimi vrati. Po rokovanju in nastavljanju fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje v singapurskem hotelu Capella sta umaknila na zaseben pogovor. Prvih 40 minut sta pogovarjala sama na štiri oči brez sodelavcev, ki so se jima pridružili kasneje. 

 

Odzivi iz sveta

Kitajska je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila "novo zgodovino". V Pekingu so ob tem pozvali k celoviti denuklearizaciji za končanje napetosti na Korejskem polotoku.

Rusija in Japonska sta prav tako pozdravili današnje srečanje Trumpa in Kim Jong-una, pri čemer je Tokio opozoril, da gre zgolj za prvi korak. Dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka so pozdravili tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) in Združenih narodih.

"Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo ostal v svetovni zgodovini kot dogodek, ki je končal hladno vojno," je po srečanju voditeljev ZDA in Severne Koreje povedal južnokorejski predsednik Moon Jae-in. Pohvalil je "pogum in odločenost" obeh voditeljev, da se nista zadovoljila z "zastarelo realnostjo, temveč sta si drznila narediti korak k spremembi".

V EU so srečanje označili za "bistven in nujen korak" za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih. Vrh po besedah visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini tudi potrjuje prepričanje EU, da je diplomacija edina pot k trajnemu miru na Korejskem polotoku.

Tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je pozdravil današnji zgodovinski dogodek. Kot je ocenil, srečanje in podpis dokumenta, ki med drugim obeta denuklearizacijo Korejskega polotoka, vračata upanje v mirno reševanje vseh sporov ter v svetovni mir in varnost.

Pahor še meni, da sta voditelja pokazala sposobnost razumeti, kako velika tveganja za svetovni mir so bila pred njima. Smelo sta storila zgodovinski korak v dobro miru in varnosti v svetu, so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Deli novico:

Andraž |  12 .06. 2018 ob  18: 51
Dva enaka sta se srečala.
Kim ima polne gate od straha , slovenski zet pa od ponosa.
Rezultat tega srečanja je vonj, ki se širi in zaudarja po NH3.
@ Eho | danes ob 12:48  |  12 .06. 2018 ob  14: 36
-1
točno tako ampak ne vem zakaj imam občutek, da ima Kim vseeno več mozga kot Trump!
miniPimpać |  12 .06. 2018 ob  13: 31
In kdaj bo v ZDA prišlo do denuklearizacije?
Eho |  12 .06. 2018 ob  12: 48
Tip je car. Prva "revnejša" država in edina na svetu, ki je prisilila amere na pogajanja. Veliko močnejše in veliko bogatejše države si tega niti v sanjah ne bi upale.spet jz |  12 .06. 2018 ob  12: 45
podpis pogodbe z nekom ki ni verodostojen je isto kot nič. na trumpa mislim.
@bruno |  12 .06. 2018 ob  12: 20
Dva bedaka sta predsednika ti pa zgolj internet wannabe.
bla bla bla |  12 .06. 2018 ob  12: 19
-1
dokler se Dumpi lepega dne ne prebudi in prekliče sporazum-podpis ,...že videno, tako da jaz temu senilcu prav nič ne verjamem
Vladoiu |  12 .06. 2018 ob  11: 48
Kdaj bodo pa ZDA začele denuklearizacijo. Aja, oni ne rabijo! Morajo samo Iran in Severna Koreja, ker so teroristične države. Če bi Severna Koreja imela nafto bi bila že zdavnaj kot Libija in Irak.
Čestitam  |  12 .06. 2018 ob  11: 34
Obema za trud. Lep dan
Kim Long John |  12 .06. 2018 ob  11: 25
-1
Kim je med vsemi politiki najboljše obleče. 10/10 za njegov stil oblačenja. In ja, lahko bi malo shujšal :D
t |  12 .06. 2018 ob  09: 49
Zgodovinsko in pohvalno za boljši svet.
bruno | danes ob 09:28  |  12 .06. 2018 ob  09: 31
Fora je samo v tem, da je Trump mislil ,da rabi vojno (kot vsak USA predsednik). So pa taki casi, da imas vec tock pred volilci ce naredis mir. To je samo farsa. Bo ze zakuhal tam kjer je nafta.
1