TRST SO PREPLAVILE PODGANE: Nenavadne ideje oblasti, kako se jih bodo rešili

Trst

Spletni časnik Primorski dnevnik poroča, da se na velikem trgu v Trstu vse bolj množijo podgane, ki se še posebej rade zadržujejo na gredicah na nabrežju. O podganah so včeraj razpravljali tudi na zasedanju občinske komisije za okolje, poroča spletna stran.

Po mnenju občinskega svetnika Bruna Marinija (Forza Italia) gre za sramoto tako z zdravstvenega kot higienskega vidika, ki močno kazi podobo Trsta. Kot rešitev je predlagal uporabo mačk, ki bi polovile podgane. Svetnik Gianrossano Giannini (Gibanje petih zvezd) pa je predlagal uporabo psov ameriške pasme podganji terier, ki se jih je za reševanje težav s podganami posluževal že nekdanji ameriški predsednik Theodore Roosevelt v Beli hiši, piše spletni Primorski dnevnik.

Kot kaže, pa občinski odbornik Michele Lobianco ni bil najbolj navdušen nad njunima predlogoma. Poudaril je, da zatiranje podgan otežuje nespametno ravnanje občanov, ki so ukradli, uničili ali vzeli vabo iz 700 od 1500 postavljenih pasti. Napovedal je, da bodo pri reševanju težave še bolj koreniti in sistematični, še piše spletna stran.

Deli novico:

Podganje mesto |  14 .09. 2018 ob  14: 04
Ta Trst. In to v vseh smislih.
karoca91 |  14 .09. 2018 ob  08: 28
Ljudje bi lahko bolj skrbeli za naravo in za seboj pospravljali oz. čistili in ne metali smeti vse povprek... Mačke so naravni sovražnik podgan od davnin... Kot vedno je potrebno spoštovati sožitja in naravne danosti... Samo še kakšna kolera pa bo. Vsa obalna mesta tudi na naši strani niso nič boljšem, žal. Podgane se prosto sprehajajo...
Tudi |  13 .09. 2018 ob  16: 07
Slovenijo bodo počasi preplavile podgane in to ilegalne.
@ @ CHINA | danes ob 13:08 | danes ob 13:56  |  13 .09. 2018 ob  13: 57
Popravek :
napaka! Kitajci jih ne jedo ampak samo pripravljajo v svojih restavracijah katere so zelo obiskane z nekitajskimi gosti in na koncu vsi pohvalijo kako dobro je bilo!
@ CHINA | danes ob 13:08  |  13 .09. 2018 ob  13: 56
napaka! Italijani jih ne jedo ampak samo pripravljajo v svojih restavracijah katere so zelo obiskane z nekitajskimi gosti in na koncu vsi pohvalijo kako dobro je bilo!
Lucky |  13 .09. 2018 ob  13: 53
@Mačkon

Če bi golobov bilo ravno prav, niti vedel ne bi, da so :P

Polovica podrestešij v mestu je odprtih ali tako narejenih ali poškodovanih, da gredo golobi noter po mili volji. Pojdi pogledat kakšno zanemarjeno podstreše in garantiram ti, da ne boš mogel noter zaradi količine golobjih iztrebkov in gnezd ter mrtvih golobov.

Če je golob OD VEDNO tu, ne vidim razloga zakaj ne bi smel biti še naprej. Če bi golobi res bili tako smrtno nevarni, ne vem kako to, da nismo že vsi pocrkali.
Justino |  13 .09. 2018 ob  13: 42
v nekaterih religijah je podgana sveta žival.
Mačkon |  13 .09. 2018 ob  13: 19
@Lucky
Strinjam se z vsem kar si napisal... le glede golobov ne vem kakšne koristim imamo od njiih.. mislim da je več škode (umazanija, mašijo žlebove, dejsnko prenašajo nekatere bolezni...).
CHINA |  13 .09. 2018 ob  13: 08
KITAJCI JIH BODO VSE POJEDLI PA BO MIR.
Polde |  13 .09. 2018 ob  12: 48
-1
Ma kaj si pil tinto ti pimplc
pimplc |  13 .09. 2018 ob  12: 45
podgane. kakor tudi drugi glodalci. so kulinaricna specialiteta. Mi odkupujemo ulovljene podgane. Zive. neposkodovane. 3EUR/kg. 5EU/kg ociscene. Specijaliteta so golazi, salame, pastete ter jetrca. Podgana je zelo cenjena v smucarskih turisticnih centrih italije, svice...
Lucky |  13 .09. 2018 ob  11: 38
Zelo zelo podobno je v Kopru samo, da ta novica (še) ni prišla na plano. Oba svetnika iz Trsta sta pravilno sklepala kaj bi bilo dobro, da bi zmanjšali število podgan. Saj narava dela svoje, mi pa se še vedno vedemo kot, da smo mi 'ta glavni' in najbolj pametni! Lahko smo mi pametni kolikor hočemo, narava nas vedno, ampak vedno prehiti.

V koprskem jedru skorajda ni več mačk. Akcija sterilizacij samic je pač šla predaleč. Mačk skoraj ni več imamo pa zato povečano število podgan in revežev od golobov. Poleg tega imamo še občinski odlok, ki prepoveduje hranjenje prostoživečih živali v mestu.
In kar je najbolj zastrašujoče pa je, da večina prebivalcev mesta misli in je prepričanih, da so golobi in mačke nebodigatreba in tukaj nimajo kaj iskati. Kot hudiči križev se ljudje bojijo golobov in predvsem njihovih drekcev. Piko na i je dala še komunala, ki je razglasila golobe za tiste, ki prenašajo veliko hudih kužnih bolezni! Strah, ja strah je človekov največji sovražnik.

Mačke so od vedno sobivale s človekom. Tudi podgane in tudi golobi. Če se človek ne bi toliko silil biti najpametnejši, bi razmerje med prostoživečimi živalmi v urbanih koncih bilo uravnoteženo. Ker pa se človek nenehno sili biti vladar narave dela same neumnosti.
V srednjem veku je Rimokatoliška cerkev proglasila mačko za hudičevo žival. Ukazala je pobiti mačke. Nastopil je mračni vek kuge, ki je zdesetkala Evropo :D
1