Trojka končala obisk v Grčiji

Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada so zaključili najnovejši obisk v Grčiji. Pri ukrepanju Aten so opazili dober napredek, čeprav še vedno ostaja nekaj odprtih vprašanj, so danes zapisali v skupnem sporočilu.

Predstavniki mednarodnih posojilodajalcev so z grškimi oblastmi razpravljali o vrsti politik, ki bi lahko služile kot podlaga za zaključek pregleda grškega gospodarskega programa.

Trojka opazila dober napredek

Trojka je opazila dober napredek grških oblasti, čeprav je še vedno nekaj odprtih vprašanj. Predstavniki trojke bodo pogovore z grškimi oblastmi nadaljevali na daljavo. V Atene naj bi se vrnili v začetku decembra, so zapisali.

Grška vlada s trojko še vedno išče dogovor glede vprašanja t.i. javnofinančne vrzeli v prihodnjem letu, od katerega bo odvisno, ali bo dobila nov obrok posojila, težak milijardo evrov. Grčija upa, da bodo dogovor dosegli pred vrhom evroskupine, ki bo 9. decembra.

Nov program pomoči?

Skupaj je trojka Grčiji doslej odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov. Vse glasnejši pa so namigi, da naj bi Grčija potrebovala nov program pomoči.