TRISTRANSKO SREČANJE V TRSTU: Predviden je podpis izjave o gospodarskih conah v Jadranu

Trst

V Trstu se bodo danes sešli zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio, ki bodo govorili o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu. Na srečanju je predviden podpis tristranske izjave o gospodarskih conah, ki jo diplomati sicer še usklajujejo.

Hrvaška in Italija nameravata v začetku prihodnjega leta v Jadranskem morju razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija te možnosti nima, a je bila vključena v pogovore o njuni nameri. Šefi diplomacij treh jadranskih držav bodo tako v Trstu po napovedih slovenskega zunanjega ministrstva izmenjali stališča o priložnostih za sodelovanje v jadranskem prostoru s poudarkom na njegovi ekološki zaščiti in gospodarskem razvoju.

Na srečanju je predviden tudi podpis tristranske izjave, v kateri naj bi po navedbah hrvaškega zunanjega ministra med drugim pisalo, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije ter je tudi vir napredka.

Slovenski zunanji minister Logar je v petek na novinarski konferenci povedal, da bo Slovenija k izjavi pristopila, če bo ta usklajena. Dopušča sicer tudi možnost, da Slovenija izjave ne bo podpisala. 

Hrvaški sabor je v petek z veliko večino podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone pa je pričakovati januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .12. 2020 ob  11: 45
še en neuspeh slovenske zunanje politike.