TRI LETA IN POL ZAPORA ZA NEKDANJEGA PREDSEDNIKA NS HOTELOV BERNARDIN: Pomoč Bavčarju pri prevzemu Istrabenza prevelik zalogaj?

Kronika

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem so danes na tri leta in šest mesecev zaporne kazni obsodili nekdanjega prvega moža NFD Holdinga Stanislava Valanta, ker je kot predsednik nadzornega sveta Hotelov Bernardin leta 2010 odobril dve posojili NFD Holdingu v višini 4,3 milijona evrov, je ugotovilo sodišče. S tem denarjem naj bi holding poplačal dolgove do takratne Abanke.

Stanislav Valant

NFD Holding je bil del Nacionalne finančne družbe (NFD), ki je obvladovala lastniške deleže v Etolu, Savi, Termah Maribor, Ljubljanskih mlekarnah. Preko družbe za upravljanja NFD DZU pa so bili tudi med največjimi zasebnimi lastniki Krke, Petrola, Gorenja, Pivovarne Laško, Cinkarne Celje … piše portal Necenzurirano.

Ker je bil NFD Holding praktično nezadolžen, je skupaj s Stanislavom Valantom veljal za "zmagovalca tranzicije". A stvari naj bi se spremenile, ko se je Igorju Bavčarju odločil pomagati pri menedžerskem prevzemu Istrabenza. Vstop v lastništvo Istrabenza je družbe iz skupine NFD stal okoli 180 milijonov evrov. NHD Holding je več milijonov evrov izgubil tudi zaradi nepreglednih poslov z Zvonom Ena Holdingom, piše portal. Leta 2015 je končal v stečaju.

Ostalo je 65 milijonov neporavnanih dolgov. 30 milijonov so dolgovali Savi in Gorenjski banki, z 33 milijoni terjatev pa je največja upnica postala DUTB, na katero so posojila NFD Holdingu prenesle Nova KBM, Abanka Vipa, Probanka in Banka Celje.

Valantu so prvič sodili pred ljubljanskim okrožnim sodišče že leta 2019, ko so mu skupaj z nekdanjim mariborskim nadškofom Francem Krambergerjem, nekdanjim ekonomom mariborske nadškofije Mirkom Kraševcem in nekdanjim direktorja Etola Ivanom Fermetom očitali zlorabo položaja pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Obtožb so bili oproščeni zaradi pomanjkanja dokazov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .06. 2021 ob  15: 32
prečačkajte ga tudi na zdravilišču debeli rtič, pa še kje (cimos) bi blo zanimivo ?!