TRGOVANJE Z AFRIŠKIMI ŠPORTNIKI: Organizatorji polmaratona v Trstu letos sprejeli le evropske športnike

Trst

Organizatorji polmaratona v Trstu so se odločili, da afriškim tekačem ne dovolijo udeležbe na tekmovanju, ki bo v tem mestu potekalo 5. maja. Kot razlog za tako odločitev so navedli "izkoriščanje" afriških športnikov, zaradi česar so bili deležni kritik zaradi rasizma. Tekaškega dogodka se bodo lahko udeležili le tekači iz Evrope.

"Borimo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriške športnike se prepogosto obravnava brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo," je dejal organizator dogodka Trieste Running Festival Fabio Carini. Pokvarjeni športni menedžerji afriške tekače izkoriščajo za to, da za majhno ceno tečejo na maratonih, je navedel.

Letos smo se odločili, da sprejmemo samo evropske športnike, s čimer bi radi opozorili, da je treba sprejeti ukrepe za ureditev vprašanja "trgovanja s kakovostnimi afriškimi športniki", ki so izkoriščani, česar ne moremo več dopustiti, je dejal Carini za današnjo izdajo italijanskega časnika La Repubblica.

Odločitev je sprožila burne odzive. "Trst organizira polmaraton izključno za belopolte športnike. To se ne bi moglo zgoditi niti v (ameriški zvezni državi, op.p.) Alabami, kjer je Ku-Klux-Klan," je dejal podpredsednik parlamenta Furlanije-Julijske krajine Francesco Russo.

"Prepoved za afriške atlete je zadnja norost ekstremizma, ki izkrivlja pravo naravo mesta Trst," je bila kritična tudi evropska poslanka iz vrst socialdemokratov Isabella De Monte, ki meni, da so afriškim športnikom prepovedali udeležbo na maratonu pod pretvezo etike v športu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Oglasil se je tudi namestnik italijanskega premierja, vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Kot je poudaril po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, je prav, da se borimo proti izkoriščanju afriških tekačev, saj je profesionalnost vedno treba poplačati. "A ne dela se tako, da se jih izključi s tekmovanja, ki se bori proti temu problemu. Nasprotno, težave se še povečajo in se približajo norosti," je še dejal.

Sporna odločitev organizatorjev polmaratona sicer ni osamljen primer rasizma, s katerim se soočajo zlasti v italijanskem nogometu. Pred dnevi so navijači rimskega Lazia žalili dva igralca AC Milana. Tarča rasističnih žaljivk na tekmi proti Cagliariju je bil nedavno tudi mladi igralec Juventusa Moise Kean.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija