TRETJI VAL BO HUJŠI KOT PRETEKLA DVA: "Mobilnost in kontakti, to so gonilo te pandemije"

Svet

Obstajajo jasni znaki, da utegne biti tretji val epidemije novega koronavirusa, ki pridobiva zagon v Nemčiji, hujši od minulih dveh, je danes opozoril vodja inštituta Robert Koch (RKI) Lothar Wieler in dodal še zaskrbljujoče svarilo, da bi lahko število dnevno potrjenih okužb celo preseglo 100.000, poročajo tuji mediji.

Če bodo ljudje velikonočne praznike izkoristili za zmanjšanje socialnih stikov, lahko ta tretji val vsaj omejimo, je dodal na današnji skupni novinarski konferenci z nemškim ministrom za zdravje Jensom Spahnom. "Mobilnost in kontakti, to so gonilo te pandemije," je poudaril po poročanju britanskega BBC.

"Če se bo to nadaljevalo nenadzorovano, nam grozi, da bo naš zdravstveni sistem aprila dosegel točko preloma," je medtem posvaril minister Spahn in spomnil, da število novih okužb hitro narašča in že presega 20.000 dnevno.

Jens Spahn

Po današnjih podatkih RKI so v Nemčiji v minulem dnevu potrdili 21.573 novih okužb; to je sicer 1100 manj kot dan pred tem, a okoli 4000 več kot minuli petek. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je narasla na 119,1, še v četrtek je bila 113,3. V minulem dnevu je umrlo 183 covidnih bolnikov.

Oblasti se sicer bojijo, da bo novi val precej težje zajeziti, kot je bilo prejšnja dva, tako zaradi hitrega širjenja bolj nalezljivih različic virusa kot tudi zaradi vse večjega nezadovoljstva ljudi zaradi protikoronskih omejitev.

Potem ko je sprva dogovorjeno strogo zaprtje, ki naj bi v Nemčiji veljalo za podaljšane velikonočne praznike, padlo v vodo, sicer v Nemčiji zdaj med drugim krepijo nadzor na mejah. Od torka - dan kasneje, kot je bilo sprva napovedano - bo ob prihodu na nemška letališča za vse obvezen negativen test na novi koronavirus, opravljen največ 48 ur pred vkrcanjem na letalo.

Ukrep so v Berlinu napovedali v četrtek, potem ko so enega najbolj priljubljenih počitniških ciljev Nemcev, otok Majorka, umaknili s seznama rizičnih območij. Več tisoč Nemcev je nato že rezerviralo velikonočni dopust na španskem otoku.

Poleg tega se očitno obeta strožji nadzor na nemško-francoski meji, ki naj bi ga uradno napovedali še danes, je poročal časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Glede na to da tudi v Franciji beležijo hitro naraščanje števila okužb, naj bi Berlin to državo uvrstil med visoko tvegana območja, kar bi pomenilo obveznost testa ali karantene ter okrepljena naključna preverjanja na meji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  27 .03. 2021 ob  08: 37
Jaz se spomnim, da so valove šteli v Alkatrazu, da so lahko zbezali. Nas že 1 leto strašijo z valovi, Krek je rekel da bo 90.000 mrtvih, različice št. 1,2,3....smtonosno...bla bla bla.... In ko jim zmanjka nabor ukrepov se najdejo pametne glave, ki predlagajo 12 dnevno popolno zaprtje. Ker po njihovem virus se ustraši in zgine. Nehajmo biti idioti in verjeti. Tistih naslednjih 14 dni je ključnih ...