TRETJI PRIMER OKUŽBE V SLOVENIJI: Prvi bolnik potoval z 19 ljudmi, nato bil še s sedmimi v stiku v ZD

Slovenija

Epidemiologi so ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami, so pojasnili pristojni.

Nina Pirnat, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje 

Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani navaja, da so obvestili hrvaško stran o nastali situaciji, prav tako so vsem potnikom, ki so bili z okuženim v tesnem stiku, odvzeli brise zgornjih dihal.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je na novinarski konferenci pojasnila, da ves čas prejemajo tudi klice bolnikov, ki so bili v soboto med 20. uro in 21.30 na ljubljanski urgenci, torej v času, ko se je tam mudil tudi omenjeni bolnik. Trenutno so prejeli okoli 30 klicev.

Vsem so podali navodila za samoopazovanje, torej naj bodo pozorni, če bodo v naslednjih dneh začeli kašljati, kihati, bodo imeli povišano telesno temperaturo in težave z dihanjem. V tem primeru naj pokličejo svojega zdravnika.

Opozorila je, da je možnost prenosa na ostale bolnike, ki so bili v tistem času na urgenci, zelo majhna, ker niso bili v tesnem stiku. Ampak da bi izključili tudi majhno možnost, so podali navodila tistim, ki so bili v bližini.

Se je pa od tega bolnika okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku. Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšemu Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča ta koronavirus, covid-19. Drugi in tretji okuženi pa sta bila njegova sopotnika na potovanju. Drugi znakov bolezni ne kaže, tretji ima lažje prehladno obolenje, so potrdili pristojni. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na nedavni novinarski konferenci, na kateri podatkov o tretjem okuženem še niso podali, pojasnila, da so danes na ministrstvu za zdravje potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki. S šestimi največjimi bolnišnicami so dogovarjali nadaljnje sistemske ukrepe, dopolnjevali protokole in usklajevali potrebo po opremi, kadrih ...

Sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po vseh sestankih pa vsa navodila in protokoli ostajajo enaki, je pojasnila Repar Bornškova.

Govorili so tudi o odpovedi javnih prireditev, ki prinašajo večje tveganje za širjenje okužbe, predvsem tiste v zaprtih prostorih. "Organizatorje pozivamo, da upoštevajo vsa higienska navodila, da uporabijo sredstva za preprečevanje okužb ...". Udeležbo na množičnih prireditvah in obisk nakupovalnih središč pa pristojni seveda odsvetujejo vsem bolnim in starejšim.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija