TRETJI ODMEREK ASTRAZENECE UČINKOVIT PROTI OMIKRONU: Ustvari celo več protiteles kot prebolelost okužbe

Svet

Tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca "znatno" poveča količino protiteles proti koronavirusni različici omikron, je danes sporočilo britansko podjetje.

"Tretji odmerek je nevtraliziral različico omikron do stopnje, ki je podobna tisti po drugem odmerku v primeru različice delta," so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnili so še, da so bile ravni nevtralizacijskih protiteles po poživitvenem odmerku višje kot pri posameznikih, ki so preboleli covid-19.

Študijo so opravili raziskovalci univerze v Oxfordu, s katero je AstraZeneca lani razvila svoje cepivo. Analizirali so vzorce krvi ljudi, okuženih s covidom-19, cepljenih z dvema odmerkoma in poživitvenim odmerkom ter tiste, ki so covid preboleli v preteklosti.

"Zelo ohrabrujoče je, da obstoječa cepiva lahko ščitijo pred omikronom po prejemu tretjega odmerka," je dejal profesor John Bell, ki je sodeloval v študiji. Dodal je, da izsledki podpirajo vključitev poživitvenega odmerka v nacionalne strategije cepljenja.

Proti temu se je sicer v sredo izrekla Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), češ da je v revnejših državah sveta precepljenost še vedno nizka, kar spodbuja nastanek novih različic.

Zaradi pojava omikrona se je namreč več držav odločilo spodbuditi cepljenje s poživitvenim odmerkom. Prve študije sicer kažejo, da različica omikron povzroča milejše oblike bolezni, a je obenem izredno nalezljiva, zato bi lahko vseeno vodila v preobremenitev zdravstvenih sistemov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  23 .12. 2021 ob  15: 00
Ovce, vam bi rabila ena doza cepiva proti neumnosti …no glede na sranja v katere verjamete dvomim, da bi ena doza bila dovolj
manemebasat |  23 .12. 2021 ob  11: 14
Gremo ovce, naslednje leto se tri ali stiri DOKLER NE CRKNETE. A vam se ni jasno?