TRETJI FAMNITOV IZLET V MATEMATIČNO VESOLJE: Kdaj sta dva grafa zares enaka?

Koper

Predavanje z naslovom 'When are two graphs really the same?', ki ga bo izvedel dr. Ted Dobson, (UP FAMNIT in UP IAM), bo potekalo v sredo, 25. januarja, ob 18.00 v Veliki predavalnici - VP3 (UP FAMNIT) in preko aplikacije ZOOM.

Ted Dobson je leta 1995 doktoriral na Louisiana State University v ZDA. Po 20 letih na Univerzi v Misisipiju v ZDA in dolgoletnemu gostovanju pri slovenskih matematikih je leta 2018 postal profesor na Univerzi na Primorskem. Njegovo raziskovalno področje so simetrije na grafih, skupaj s povezanimi področji.

Za namen tega predavanja bo graf razmeroma preprost objekt. Ima dva sestavna dela, in sicer točke (ki jim pravimo vozlišča) in črte med pari točk (ki jim pravimo povezave). V ospredju bo vprašanje, kdaj sta dva grafa zares 'enaka' ter kaj to pravzaprav pomeni. To je znan problem, ki mu pravimo "problem izomorfizma grafov". Po ogledu nekaj primerov bo razprava tekla o trenutnem stanju problema, nato pa bo sledila obravnava grafov, ki so 'simetrični'.

Če ste drugo predavanje z naslovom 'Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja' zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.