"TRESE SE SKORAJ VSAKO MINUTO": Hrvaško stresli še trije močnejši potresni sunki

Kronika

Hrvaško so dan po torkovem rušilnem potresu davi stresli trije močnejši potresni sunki, ki jih je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo ponovno na območju hrvaškega mesta Petrinja.

Tla na Hrvaškem so se po podatkih hrvaške seizmološke službe davi stresla ob 6.15, 6.26 in 6.29. Prvi potres ob 6.15 je imel magnitudo 4,7, sledil je nekoliko kasneje drugi z magnitudo 4,8, je za hrvaški radio pojasnila direktorica hrvaške seizmološke službe Ines Ivančić. Ob tem je napovedala, da se bodo tla na Hrvaškem še tresla.

"Treslo se bo dlje časa. Potres v torek je bil uničujoč in z veliko gotovostjo mu bo sledil velik niz potresov, med katerimi bodo tudi močnejši," je dejala Ivančićeva. Dodala je, da bodo imeli tudi šibkejši potresi vpliv na stavbe v Petrinji in Sisku, ki so bile poškodovane v torkovem potresu. Po besedah Ivančićeve so na območju mesta Petrinja od ponedeljka zabeležili veliko manjših potresov. "Trese se skoraj vsako minuto," je še dejala in dodala, da je bilo potresov z magnitudo več kot 3 vsaj 25 do 30.

Potres ob 6.15 je bil na globini desetih kilometrov z žariščem 37 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 18 kilometrov zahodno od Siska, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Današnji potresni sunki so bili šibkejši od torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba.

Vodja hrvaških gorskih reševalcev (Hgss) Josip Granić je danes za hrvaški radio potrdil, da so ponoči pregledali 84 vasi in krajev na območju, ki ga je v torek prizadel rušilni potres. Poudaril je, da nikjer ni bilo potrebe po iskanju ljudi pod ruševinami. Mnogi prebivalci so noč preživeli na prostem. Dvema osebama z zlomom roke so zagotovili ustrezno medicinsko oskrbo, je iz Petrinje sporočil Granić. Obenem so ugotovili, kam je treba poslati najnujnejše potrebščine, kot so hrana, voda, odeje, plenice in podobno. Povedal je, da bodo danes s svežimi ekipami pregledovali naselja na območju od Siska do Hrvaške Kostajnice ob meji z Bosno in Hercegovino.

Torkov rušilni potres je zahteval sedem življenj. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

Hrvaški premier Andrej Plenković je že v torek napovedal, da bodo za pomoč po torkovem potresu namenili 16 milijonov evrov.

Tudi tretji potres z epicentrom na Hrvaškem čutili po Sloveniji

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.15 zabeležili močan potresni sunek, magnitude 4,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 150 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, po prvih podatkih pa so potres čutili številni prebivalci Slovenije, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija