TRENUTNO V NABAVNEM POSTOPKU: Več kot 300 respiratorjev in več milijonov različnih zaščitnih mask

Slovenija

Trenutno je v nabavnem postopku več kot 300 respiratorjev, okoli 30 milijonov različnih zaščitnih mask in skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic. Dobava sredstev, ki jih je naročil zavod za blagovne rezerve, je predvidena do sredine oz. konca aprila, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Opozarjajo pa, da so trenutni logistični tokovi okrnjeni.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili, da je zavod za blagovne rezerve v tem kriznem obdobju Civilni zaščiti poleg blagovnih rezerv, ki jih je že sprostil, dodatno dobavil še preko 500.000 mask, skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic, 20.000 zaščitnih kap in več kot 10.000 dezinfekcijskih sredstev. Trenutno pa je v nabavnem postopku več artiklov zaščitne opreme, med drugim več kot 300 respiratorjev, več kot 25 milijonov troslojnih mask, okoli 4,5 milijona mask FFP2 in en milijon mask FFP3 ter skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic in več tisoč drugih pomembnih zaščitnih sredstev.

Opremo in sredstva je naročil zavod za blagovne rezerve, dobava pa je odvisna od dobaviteljev oziroma proizvajalcev. Ti morajo upoštevati pogodbene obveznosti, ki določajo končni rok dobave. Ta je v skladu s pogodbo predviden do sredine oz. do konca aprila, odvisno od vrste zaščitne opreme.

"Glede na trenutno povpraševanje po zaščitni opremi in upoštevajoč razmere na trgu, kot tudi omejitve na transportnih poteh, dobavitelji ta trenutek težko zagotovijo, kdaj natanko bodo izvedene dobave, vsekakor pa obljubljajo, da bodo dobavljeni v času, ki je dogovorjen v skladu s pogodbo," so izpostavili na ministrstvu.

Ob tem gospodarsko in druga pristojna ministrstva ter zavod za blagovne rezerve, pa tudi diplomatska predstavništva v tujini intenzivno sodelujejo in delajo na tem, da tudi prek svojih kanalov zagotovijo čimprejšnjo dobavo zaščitnih sredstev. Kot so opomnili, so trenutni logistični tokovi in povezave okrnjeni, dobave pa so nezanesljive. S to problematiko se srečujejo tudi druge države, tako v Evropi kot tudi drugod po svetu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  25 .03. 2020 ob  09: 09
Za delovanje države je potrebno vsaj 4 milijone zaščitnih mask mesečno. Mask ni nikjer. Na delu so vojni dobičkarji.
Država ima kapacitete za proizvodnjo zaščitnih sredstev.
Ne razumem zakaj moramo biti odvisni od Kitajcev.

Včasih so rekli il male viene dal SUD

Danes prihaja zlo IZ KITAJSKE.

Hvala vsem ki skrbite za nas. Lp