TRENUTNE NAPETOSTI ŽE VPLIVAJO NA CENE: Kako, so nam pojasnili trgovci, prisotni na Obali

Koper

V luči dogodkov, ki smo jim trenutno priča v Evropi, marsikaterega potrošnika skrbi, da se bodo zvišale ne le cene energentov, temveč bomo globlje v žep morali seči tudi ob obisku živilski trgovin. Kako so se gibale cene v trgovinah v prvih dveh mesecih letošnjega leta, so se artikli dražili, cenili, za koliko odstotkov, ali v prihodnjih šestih mesecih načrtujejo dražitev svojih cen? Z vprašanji smo se obrnili na nekaj največjih trgovcev, pristonih v Sloveniji. Kot pravijo, dogajanje na trgu budno spremljajo in delajo v smeri, da se dvig dobavnih cen na kupce ne prenese.

"Že od lanskega leta dobavitelji (predvsem dobavitelji izdelkov za dnevno rabo v gospodinjstvu, pretežno živil) sporočajo, da so zaradi poviševanja proizvodnih stroškov (logistični stroški, stroški dela, cene energentov, krme in surovin na borzi), primorani povišati nabavne cene," opisujejo v Mercatorju, kjer dodajajo, da so spremembe cen različne, niso pa vsi njihovi dobavitelji povišali cen. Z vsemi mehanizmi, ki jih imajo na voljo, si prizadevajo ohranjati cene konkurenčne, zato blažijo podražitve, tudi na račun dela lastne marže, s strateško povezanostjo z dobavitelji iz vse regije in od drugod.

Napetosti v Ukrajini že vplivajo na cene olja in pšenice

V Sparu razlagajo, da upravičenost vsake napovedi povišanja cen svojih dobaviteljev vedno natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da dobavitelj izkaže utemeljen razlog za dvig nabavne cene. "Odstotek dviga cen se razlikuje glede na posamezne skupine izdelkov, posamezni dvigi cen so pričakovani predvsem v prvem kvartalu letošnjega leta, vendar bodo ti zelo selektivni. Odvisni bodo predvsem od gibanja cen energentov ter morebitnih zaostrovanj medsebojnih odnosov med državami. Napetosti, ki smo jim priča trenutno, že vplivajo na cene olja in pšenice, posredno pa bi lahko vplivale tudi na dvig cen gnojil, kar bi prineslo zvišanje cen drugih gojenih kultur," so navedli v odgovoru na naša vprašanja. Kot so še dodali, kupcem ponujajo tudi kupone ugodnosti.

V Lidlu so pojasnili, da je trenutno trg živil zelo živahen in se nabavne ter prodajne cene spreminjajo tako navzgor kot tudi navzdol. Za "ugodne cene" skrbijo s "stalnimi akcijskimi ponudbami in krepitvijo segmenta izdelkov s 'trajno nizko ceno'".

Cene se pogosto spreminjajo

Tudi v Hoferju so pojasnili, da se cene skozi leto pogosto spreminjajo (tako nižajo kot višajo), a da do večjih dvigov prodajnih cen izdelkov v njihovih trgovinah v zadnjem obdobju ni prišlo. "Trenutno pozorno spremljamo dogajanje na trgu ter se trudimo ohranjati prodajne cene enake in to bomo počeli tudi v prihodnje," obljubljajo.

Do povišanja prodajnih cen pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno, so še razložili v Hoferju, kjer sicer sledijo principom diskontne prodaje. "Napovedi dvigov nabavnih cen določenih izdelkov smo sicer že prejeli s strani tako slovenskih kot tujih dobaviteljev," pravijo in dodajajo, da si ob tem tudi oni prizadevajo, da morebitna zvišanja nabavnih cen v čim manjši meri prenašajo na kupce oziroma se povišanju prodajnih cen, če je le mogoče, v celoti izognejo. To počnejo z neprestano optimizacijo vseh svojih procesov in dovršenim logističnim sistemom. "Menimo, da to opazijo tudi naši kupci, ki se radi vračajo k nam. Sprememb glede obiska naših trgovin tako nismo zaznali," so še ocenili v Hoferju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .03. 2022 ob  08: 33
Isto mleko, ki je prej stalo 0,79 centa stane zdaj 0,95 centa za liter. In tako gredo gor vse cene.
 |  07 .03. 2022 ob  11: 46
KAJ NI NEKI DA BO EVROPA PA NATO PA ZAHOD KAO UKREPAL IN POMAGAL ,,AJA TISTA ENOTA ZA NAJHITREJŠE HITRO POSREDOVANJE
SEJ BO SEJ BOOO ,,,ČEZ TRI LETA AL KAKO
PA TONIČIĆ ČE ON OBLJUBI POMOČ ŠKORNJE ČELADA IN ZABOJČEK METKOV POL VEŠ DA SO GA RUSI NAHEBALI,,HAHAHAAAAAAA
TONIN MINISTER LOLEK BOLEK