TRENER IN ZDRAVSTVENIK UKC MARIBOR ZARADI DOPINGA PRED SODIŠČEM: Obremenila ju je hrvaška maratonka

Kronika

Na mariborskem okrožnem sodišču se je po več kot letu dni premora nadaljevalo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu UKC Maribor Borisu Špesu zaradi domnevnega prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Pravzaprav se je po tako dolgem premoru moralo začeti znova, pa tudi pred novim sodnikom.

Fotografija je simbolična.

Dosedanja sodnica v omenjeni zadevi Simona Murko se je po letu in pol dolgem sojenju preselila na okrajno sodišče, ker se je medtem upokojila še tožilka Januša Kušar Rotman, pa je njen primer zdaj nasledil Darko Simonič.

Kazensko zadevo je prevzel sodnik Gregor Pograjc, ki je današnji narok izkoristil predvsem za to, da so razčistili, kako naprej. Formalno so postopek danes začeli znova, pri čemer tožilcu nespremenjene obtožnice ni bilo potrebno predstavljati znova, obtožena pa sta, tako kot vse doslej, vztrajala, da se do nadaljnjega ne bosta zagovarjala.

Da sojenja verjetno ne bo tako hitro konec, je postalo jasno, ko sta zagovornika obtoženih Robert Berkovič in Simon Dolinšek zahtevala, da se na ponovno zaslišanje v živo vabijo vse priče, ki so to že storile pred prejšnjo sodnico. Nato so se vendarle le dogovorili, da bodo najprej povabili nekaj za obrambo ključnih prič, pozneje pa po potrebi uskladijo seznam tistih, ki jih bodo znova vabili.

Sodnik Pograjc je tako za zdaj razpisal naroka za 31. januar in 6. februar, na sodišče pa bo najprej znova povabil nekdanjo hrvaško atletinjo Danijelo Kuna, ki ju je obremenila na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo, potem ko so jo leta 2017 po zmagi na maratonu v Linzu ujeli pri uživanju nedovoljenih poživil.

Ob njej je obramba že pred letom dni predlagala še zaslišanje Zorana Manojlovića iz hrvaškega zavoda za toksikologijo in antidoping in avstrijskega kriminalista Petra Aignerja, ki sta bila prisotna ob dogajanju po pozitivnem vzorcu Kune pred več kot šestimi leti.

Prvotno sojenje se je sicer vleklo leto in pol predvsem zaradi večkrat neuspešnega vabljenja hrvaške maratonke na sodišče, nato pa so jo julija 2021 vendarle zaslišali. Takrat je povedala, da je leta 2016 med pripravami v Avstriji Šalamuna vprašala po prehranskih dodatkih za regeneracijo, ta pa naj bi ji predlagal sporno substanco ter ji dejal, da vsi nekaj jemljejo ter da se na maratonu tega ne bo videlo. Priznala je, da je privolila v vse skupaj, ker je bila neumna in premalo samozavestna.

So se pa nekoliko razlikovale njene izjave na preteklih zaslišanjih glede tega, ali sta ji poživilo vbrizgala obtožena ali si ga je sama. Na mariborskem sodišču je predlani pojasnila, da je imela vsaka injekcija več odmerkov, prvega od vsake naj bi dobila od njiju, nato pa si je preostanek v naslednjih dneh injicirala sama. Na vprašanje, zakaj je v Avstriji to zamolčala, je pojasnila, da jo je bilo strah morebitnega kazenskega postopka.

Očitke obrambe, da je Šalamuna in Špesa obremenila po krivici z namenom, da bi se razbremenila in si s tem skrajšala kazen prepovedi sodelovanja na tekmah, je zavrnila, saj da se je odločila prekiniti športno kariero.

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2018, ko so kriminalisti pridržali Šalamuna in Špesa. Nato sta bila najprej priprta, do konca februarja 2019 pa v hišnem priporu.

Špesu sicer obtožnica očita še več drugih primerov prodaje zdravil, zaradi česar je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor. Skupaj s Šalamunom sta se ujela tudi v zanko tajnih policijskih sodelavcev, potem ko jima je trener ponujal v športu nedovoljeni eritropoetin ter ga enemu od njiju februarja in marca tudi prodal dve dozi za 500 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija