TREBA BO POSKRBETI ZA INŠTITUT ZA OLJKARSTVO ZRS KOPER: Hotova in Židan pocukala vlado za rokav, kaj pričakujeta?

Slovenija

Obalna poslanka Meira Hot in njen strankarski kolega Dejan Židan sta na pobudo predsednice koprske občinske organizacije SD, Natalije Gulič, danes na vlado naslovila poslansko vprašanje in pobudo, povezano s skrbjo za infrastrukturo Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. Oljkarstvo je izredno pomembna panoga, zato inštitut potrebuje trajno rešitev za svojo prostorsko stisko, ki se išče že od leta 2017, ko sta jim prostore uničila neurje in požar.

Oljkarstvo je pomembna panoga tako v Obalno-kraški regiji kot tudi na Goriškem. Prisotno je že vse od antike, za nadaljnji razvoj pa potrebuje inštitucijo kot je Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper. V številkah, v Slovenski Istri raste 98 odstotkov vseh oljčnih dreves v Sloveniji, oljkarstvo pa je kot panoga primerljivo (10 – 15 milijonov evrov letnega prihodka) s hmeljarstvom (13,6 milijona evrov letnega prihodka) in čebelarstvom, sta v poslanskem vprašanju vladi zapisala Hotova in Židan.

Od leta 1985, ko so oljčni nasadi obsegali 460 hektarjev, so se do danes povečali na 2.400 hektarjev.

Za kaj vse je inštitut zadolžen?

Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper je mednarodno akreditiran laboratorij, v katerem so zaposleni vrhunski strokovnjaki, laboratorijska oprema pa je vredna 600.000 evrov. Leta 2004 ga je kmetijsko ministrstvo določilo za preskusni laboratorij za ugotavljanje skladnosti oljčnega olja za področje senzoričnega in kemijskega preskušanja. Leta 2019 pa je bil laboratorij imenovan za nacionalni referenčni laboratorij za področje kemije in senzoričnega preskušanja oljčnega olja.

Danes izvaja preskuse inšpekcijskega nadzora oljčnega olja na slovenskem trgu in s tem pripomore, da so slovenski potrošniki jasno seznanjeni glede kakovosti oljčnih olj na trgovskih policah. Najmanj do leta 2024 bo inštitut opravljal tudi vlogo nacionalnega koordinatorja za oljkarstvo.

Vloženih 10 milijonov evropskih javnofinančnih sredstev

V izgradnjo in opremo Centra mediteranskih kultur, katerega del je bil tudi Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper, je bilo vloženih 10 milijonov evropskih javnofinančnih sredstev. Oktobra 2017 pa sta neurje in požar prostore inštituta popolnoma uničila, uničena je bila tudi oprema. Prostori do danes niso bili sanirani, objekt je zaprt.

ZRS Koper je izstopil iz Univerze na Primorskem (UP) in z njim inštitut, Kampus Livade pa je ostal v lasti UP z vso vgradno laboratorijsko opremo. "Inštitut je tako izgubil lastno infrastrukturo. Od požara dalje svoje aktivnosti izvajajo razdrobljeno na več mestih, v najetih prostorih, ki pa komaj zadoščajo kriterijem za opravljanje akreditirane dejavnosti," piše v poslanski pobudi.

Inštitut si od leta 2018 prizadeva, da bo pridobil svoja kmetijska zemljišča, na katerih bi lahko avtonomno in neodvisno opravljal raziskovalno delo. Trenutno to opravljajo v nasadih izbranih pridelovalcev, s katerimi imajo sklenjene pogodbe.

"Na podlagi vsega navedenega je zdaj bolj kot kdajkoli prej čas, da se Inštitutu za oljkarstvo ZRS Koper, kot gonilni inštituciji razvoja slovenskega oljkarstva, zagotovi osnovno infrastrukturo oziroma osnovne pogoje dela," sta zapisala Hotova in Židan.

Inštitut potrebuje pomoč

Vlado sprašujeta, ali na pristojnih ministrstvih potekajo kakršnekoli aktivnosti za pomoč inštitutu in kaj je bilo do sedaj narejenega po uničujočem neurju in požaru v Kampusu Livade. Ob tem sta vložila še pobudo, naj vlada in pristojna ministrstva z aktivno podporo omogočijo trajnostno delovanje inštituta, ki je nujno potreben za obstoj in nadaljnji razvoj oljkarstva na Slovenskem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  11 .03. 2022 ob  08: 20
-1
Hotova se spozna na kmetijstvo. Njeni namreč služijo z rastlinami, ki imajo zelo velik hektarski donos.
cazzimperio  |  10 .03. 2022 ob  20: 28
Židan oljke niso zate. Pusti stat.
Kosovarka pa že ima staro oljko na plaži
Istriano |  10 .03. 2022 ob  16: 42
10
Hotova in Židan prste stran od primorskih kmetijskih izdelkov, da nam še kaj ne zapravita kot ste teran. Samo držite se stran.