TRAVA JE VSE DRUGO KOT NEŠKODLJIVA: Uničuje sposobnost razmišljanja, vpliva na nadzor čustev in vedenja

Svet

Vse več držav gleda v smer legalizacije marihuane, nekoč pogoste trditve, da marihuana vpliva na možgane in koncentracijo, pa je nadomestilo sprejemanje te droge kot sprejemljivega načina za druženje, sprostitev in boljši spanec. A medtem ko je družba morda pozabila na negativne učinke te droge, znanost ni, poroča CNN.

Raziskave so že davno pokazale, da kajenje marihuane lahko poslabša kognitivne funkcije. Nova raziskava v reviji Addiction pa razkriva, da so posledice lahko trajnejše, zlasti pri mladostnikih.

"Naša študija nam je omogočila, da izpostavimo več kognitivnih področij, prizadetih zaradi uživanja konoplje, vključno s težavami s koncentracijo ter spominom in učnimi težavami, ki lahko pomembno vplivajo na vsakdan uporabnikov. Uživanje marihuane v mladosti lahko vodi v nižjo izobrazbo, pri odraslih pa do slabega delovnega učinka in nevarne vožnje," je dejal soavtor dr. Alexandre Dumais, izredni klinični profesor psihiatrije na univerzi v Montrealu.

"Študija zagotavlja močne dokaze o negativnih kognitivnih učinkih uživanja konoplje in treba jo je jemati kot ključni dokaz za preprečevanje uživanja konoplje v mladosti. Zdaj vemo, da se možgani razvijajo do 25. leta starosti. Starši bi se morali zavedati, da so mladostniki, ki uživajo konopljo, ogroženi zaradi poškodbe njihovega najpomembnejšega organa – možganov," je za CNN dejala dr. Megan Moreno, profesorica pediatrije na univerzi v Wisconsinu.

Nedavno objavljena analiza je preučevala več kot 43.000 ljudi in ugotovila, da ima tetrahidrokanabinol ali THC, glavna psihoaktivna sestavina v konoplji, negativen učinek na višje ravni razmišljanja v možganih. Ti vključujejo sposobnost sprejemanja odločitev, zapomnitve pomembnih podatkov, načrtovanja, organiziranja in reševanja problemov ter nadzora čustev in vedenja.

Ali lahko po teh posledicah okrevamo? Znanstveniki niso prepričani. "Raziskave so pokazale, da je spojina THC topna v maščobi in jo je mogoče shraniti v telesne maščobe in tako postopoma sproščati v krvni obtok več mesecev," je dejal Dumais.

Nekatere študije kažejo, da bi lahko negativne učinke na možgane ublažili, ko prenehate uporabljati 'travo', vendar je to lahko odvisno tudi od količine, pogostosti in let uporabe. Veliko vlogo pri tem lahko igra tudi starost, pri kateri se je začela uporabljati marihuana, če spada v ključno razvojno obdobje mladostnih možganov.

"Doslej so bile najbolj opazne spremembe, ki jih uživanje konoplje povzroči v prefrontalni skorji, predvsem zaradi njene kronične uporabe v mladosti. Takšne spremembe lahko potencialno vodijo do dolgoročne kognitivne in izvršilne disfunkcije," je dejal Dumais.

Nekatere študije so pokazale, da zgodnja in pogosta uporaba konoplje v adolescenci vodi v slabše kognitivne sposobnosti v odrasli dobi. "Medtem ko se znanost ukvarja s tem, je treba upoštevati preventivne in intervencijske ukrepe za izobraževanje mladih o uporabi konoplje in odvračanje od kronične uporabe te snovi," je zaključil Dumais.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  25 .01. 2022 ob  12: 42
-7
TRAVA JE VSE DRUGO KOT NEŠKODLJIVA: Uničuje sposobnost razmišljanja, vpliva na nadzor čustev in vedenja

Toplo vodo ste odkrili. Strokovna literatura o tem in drugih stranskih učinkih kanabisa piše že več desetletij.