TRANSSPOLNA PLAVALKA IZGUBILA PRAVNO BITKO: Arbitražno sodišče za šport je njen primer zavrnilo

Svet

Ameriška plavalka Lia Thomas je izgubila pravno bitko proti vodilnemu organu World Aquatics, potem ko je Arbitražno sodišče za šport (CAS) zavrnilo njen primer. World Aquatics (WA) je leta 2022 sprejel odločitev, da transspolne ženske ne smejo tekmovati na elitnih ženskih tekmah, če so prestale kateri koli del procesa moške pubertete. Thomasova, stara 25 let, ki je marca 2022 postala prva transspolna športnica, ki je osvojila najvišji naslov na ameriškem nacionalnem univerzitetnem prvenstvu, je poskušala to prepoved izpodbijati pri CAS-u in trdila, da so pravila diskriminatorna.

CAS je moral najprej ugotoviti, ali je Thomasova sploh upravičena izpodbijati ta pravila. V sodbi je CAS navedel, da Thomasova "preprosto nima pravice sodelovati v postopku ugotavljanja upravičenosti za tekmovanje na tekmovanjih WA" kot nekdo, ki ni več član US Swimming, "kaj šele tekmovati na tekmovanju WA", in zato ni "dovolj prizadeta" zaradi pravil, da bi jih lahko izpodbijala. WA je pohvalil razsodbo in jo označil za "velik korak naprej v prizadevanjih za zaščito ženskega športa".

"WA je zavezan k ustvarjanju okolja, ki spodbuja pravičnost, spoštovanje in enake možnosti za športnike vseh spolov, in to obljubo ponovno potrjujemo," so zapisali v izjavi. "Naše politike in prakse so nenehno ocenjene, da zagotovimo, da so skladne s temi temeljnimi vrednotami. Ostajamo zavezani k sodelovanju z vsemi deležniki pri ohranjanju načel vključenosti v vodnih športih in smo prepričani, da naša politika vključevanja spolov predstavlja pravičen pristop."

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija