TRAGIČNE NOVICE IZ ŠPANIJE: V zapuščenih domovih za ostarele našli tudi mrtve varovance, v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb (VIDEO)

Svet

Španski vojaki, ki sodelujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so v nekaterih domovih za ostarele našli varovance, za katere ni nihče skrbel. Nekaj starejših je bilo celo mrtvih v svojih posteljah, je sporočilo špansko ministrstvo za obrambo. Špansko tožilstvo je o primerih že uvedlo preiskavo.

Obrambna ministrica Margarita Robles je za zasebno televizijo Telecinco dejala, da bo vlada "stroga in nepopustljiva glede ravnanja s starejšimi" v domovih za ostarele. Minister za zdravje Salvador Illa pa je dejal, da so domovi za ostarele prednostna naloga vlade. "Nad njimi bomo izvajali intenziven nadzor," je dodal.

Vojaki v Španiji, drugi najhuje prizadeti evropski državi zaradi novega koronavirusa, pomagajo pri razkuževanju domov za ostarele. "Ob nekaj obiskih so našli varovance popolnoma zapuščene, nekatere celo mrtve v njihovih posteljah," je dejala obrambna ministrica.

Po navedbah obrambnega ministrstva je osebje nekaterih domov za ostarele odšlo, potem ko so tam odkrili okužene z novim koronavirusom.

V španskih domovih za ostarele umrle varovance običajno premestijo na hladno, dokler ponje ne pridejo uslužbenci pogrebnega zavoda. A če je domnevni vzrok smrti koronavirusna bolezen 19, varovance pustijo na posteljah, dokler ne pride ponje ustrezno zaščiteno osebje. V prestolnici Madrid, kjer je žarišče novega koronavirusa v Španiji, to lahko traja tudi do 24 ur, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Ker se razmere v Madridu zaostrujejo, so tamkajšnji pogrebni zavodi sporočili, da od danes zaradi pomanjkanja zaščitne opreme ne bodo več prihajali po trupla žrtev covida-19. Oblasti so še sporočile, da bodo kot začasno mrtvašnico za smrtne žrtve covida-19 v Madridu uporabile drsališče.

V Španiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjih 24 urah umrlo 514 oseb. Skupno je covid-19 v tej državi Iberskega polotoka zahteval 2696 smrti. V državi so potrdili skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih španskega ministrstva za zdravje se je število okužb v primerjavi s ponedeljkovimi podatkih povečalo za 20 odstotkov in sicer na 39.673 potrjenih okužb z novim koronavirusom, število smrtnih primerov pa za 23,5 odstotka.

Število okuženih in mrtvih se v Španiji povečuje kljub karanteni, ki so jo tamkajšnje oblasti uvedle 14. marca. Predvidoma jo bodo podaljšali do 11. aprila, kar naj bi danes potrjeval španski parlament.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija