TRAGIČNA SMRT V BONINIH: Pripravljal je hrano za zabavo na vrtu, ko je udarila strela!

Kronika

Kot smo poročali, je v soboto v Boninih strela ubila človeka. Primorske novice poročajo, da je 47-letnik v času, ko je nad slovensko Istro pridivjalo neurje, pripravljal hrano za zabavo na vrtu. Prisotni so ga začeli takoj oživljati, a zaman.

Ko se je začelo bliskati in grmeti, so domači 47-letnika poklicali v hišo. Trenutek za tem, se je odluščil del drevesa, moški pa je ležal na tleh. Do prihoda reševalcev so ga oživljali skupaj s sosedi, a mu ni mogel pomagati več nihče. Vzrok smrti bo sicer pokazala sanitarna obdukcija, piše časnik.

V soboto je strela udarila tudi v dimnik v Kampelu, sicer brez hujših posledic, že v petek pa se je zaradi udara strele nad Podgorjem razširil požar. O požaru poročaju tudi z Goriške, kjer je v soboto dopoldne zagorelo med Ravnico in Trnovim. O smrtnih žrtvah poročajo iz Italije.

Časnik piše še, da je zlasti za Primorsko značilna velika gostota strel, najvčekrat udarijo v kakšno stavbo, pogosto dimnike, v ljudi pa redko. Kot edino zaščito pred strelo, navajajo zavetje, varno je le v hišah s strelovodi ali v avtomobilih, pri čemer se ne smemo dotikati kovinskih delov. Če pa nas nevihta ujame na prostem, se ne zadržujemo na vrhovih, ob drevesih ali gorskih previsih, niti ob, v ali na vodi ter odložimo kovinske predmete. Z Elektroinštituta Milana Vidmarja so za časnik pojasnili še, da je pomembno, da se ne uležemo na tla, pač pa počepnemo in poskrbimo, da se s čim manjšo površino dotikamo tal. Po koncu nevihte počakamo v zatočišču še najmanj pol ure.

Spomnili so še na lanskoletni primer z Bleda, ko so se ljudje ob jezeru med nevihto zatekli pod kostanje, strela pa je udarila v nosečnico, ki ni preživela. Na Goriškem je pred tremi leti zaradi udara strele umrl 62-letnik, pred dvanajstimi leti pa je strela udarila v lipo pred Postojnsko jamo, kjer so vedrili delavci. Eden izmed njih je umrl, dva sta se huje poškodovala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  29 .07. 2019 ob  10: 49
Ni za podcenjevat nevihte v poletnih časih. Previdno in pamet v glavo.