TRAGEDIJE ZARADI SNEGA SE VRSTIJO: Novih pet smrtnih žrtev, enega pogrešajo

Kronika

V Visoki Savoji v francoskih Alpah sta danes umrla dva delavca smučarske postaje v Morillonu, ki sta poskušala s pomočjo eksploziva izvesti nadzorovano proženje snežnega plazu. Ko sta pripravljala eksploziv, je ta najverjetneje eksplodiral, so sporočili s tamkajšnje gorske reševalne službe. Snežni plaz je pri kraju Lech v avstrijski deželi Predarlsko v soboto terjal najmanj tri smrtne žrtve, četrto osebo še pogrešajo. Štirje nemški smučarji so po prvih izsledkih policije smučali na zaprti progi, ko jih je zasul plaz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nesreča francoskih delavcev se je pripetila na približno 1800 metrih nadmorske višine, kjer sta nameravala kot običajno pred odprtjem prog preventivno sprožiti plaz, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Savoji in Visoki Savoji so v soboto razglasili veliko nevarnost snežnih plazov, in sicer četrte stopnje na petstopenjski lestvici. V noči s sobote na nedeljo je namreč na območju zapadla velika količina novega snega na obstoječo podlago, zato so zgornje plasti snežne odeje izjemno nestabilne, s tem pa se je nevarnost snežnih plazov izrazito povečala.

Nemške smučarje so začeli iskati šele v soboto zvečer, potem ko se niso vrnili domov. Našli so jih okoli 23. ure, ko jim ni bilo več pomoči. Iskalne akcije za pogrešanim 28-letnim smučarjem trenutno ne morejo nadaljevati, saj je nevarnost snežnih plazov prevelika. Umrli so bili stari 32, 36 in 57 let.

Razmere v Avstriji so se po obilnem sneženju v preteklih dnevih sicer nekoliko umirile, a danes že pričakujejo novo obilno pošiljko snega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Predarlskem in na vzhodu Tirolske znova pričakujejo, da se bo snežna odeja odebelila za dodaten meter, v gorah tudi do dva metra. Ponekod bi lahko sneg prehajal v dež. Avstrijski vremenoslovci napovedujejo umiritev razmer šele v torek, za sredo napovedujejo celo sonce.

Na Tirolskem in Predarlskem so sprva znižali stopnjo nevarnosti pred snežnimi plazovi na 3. stopnjo, a so jo oblasti kmalu ponovno dvignile na 4. stopnjo. Ob tem opozarjajo, da so zunaj urejenih snežnih prog razmere še vedno kritične. Nevarnost pred plazovi ostaja v delih Zgornje Avstrije velika, večinoma pa so jo znižali na znatno. Na Spodnjeavstrijskem, Solnograškem in avstrijskem Štajerskem pa za nekatera območja velja 4. stopnja nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Oblasti ob tem svarijo, da se bodo razmere zaradi novega snega v ponedeljek znova zaostrile. Tako bo za ponedeljek ponekod na zahodu Tirolske verjetno veljala 5. stopnja ogroženosti pred snežnimi plazovi.

Trenutno na več ogroženih območjih, kjer razmere dopuščajo, poteka načrtovano proženje plazov. Zaradi ogromnih količin snega pri čiščenju v šestih deželah pomaga tudi okoli 900 avstrijskih vojakov, največ od njih na Solnograškem. Največ dela imajo s čiščenjem snega s streh stavb.

Težave z načrtovanim proženjem plazov imajo med drugim na Solnograškem. Tako je od sveta odrezanih okoli 6000 ljudi, od tega 3000 prebivalcev in 2000 turistov v kraju Rauris. Oblasti so namreč zaradi nevarnosti plazu zaprle tamkajšnjo cesto, a jim vremenske razmere ne dopuščajo, da bi sprožile plaz.

Okoli 2000 ljudi je odrezanih od sveta tudi na jugu Nemčije. Zaradi nevarnosti pred plazovi so namreč zaprli prelaz, ki vodi do vasi Balderschwang. Zaenkrat oblasti ne načrtujejo evakuacije, čeprav še ne vedo, kdaj bo kraj ponovno dostopen, piše dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija