TRAGEDIJA V RUDNIKU V SRBIJI: Najmanj 8 mrtvih, 20 ranjenih

Kronika

V rudniku Soko v Aleksincu v Srbiji je okoli 5. ure zjutraj prišlo do eksplozije, piše hrvaški Index. Najverjetneje je šlo za eksplozijo metana, zaradi katere se je del jame podrl. V nesreči je umrlo osem rudarjev, 20 pa jih je bilo ranjenih, je za RTS povedal direktor Zdravstvenega doma Aleksinac Rodoljub Živadinović.

Fotografije so simbolične.

Dodal je, da še ni podatkov o tem, koliko od skupno 49 rudarjev je še ujetih v ruševinah. Doslej so iz rudnika rešili na desetine rudarjev, ki so po zrušenju jame ostali zakopani.

Direktor Splošne bolnišnice Aleksinac Goran Vidić je povedal, da so angažirane štiri ekipe Zdravstvenega doma Aleksinac ter zdravniški ekipi iz Zaječarja in Knjaževca. V njihovi bolnišnici so oskrbeli 18 poškodovanih rudarjev, od tega 15 z lažjimi poškodbami, dva s poškodbami komolca, enega pa z zlomom petih reber, a je tudi izven življenjske nevarnosti.

"Tukaj so razmere težke, so sorodniki, ljudje so razburjeni ... Žal to ni naša prva nesreča. Aleksinac z okolico je znan po tem ... to se je zdaj ponovilo," je za RTS povedal Vidić.

Dodal je, da je več okoliških zdravstvenih domov na kraj poslalo vse razpoložljive ekipe, večino ljudi pa so prepeljali v Splošno bolnišnico Aleksinac. "Vse nenujne bolnike in operacije, ki so bile načrtovane, so odpovedali, bolnike izpustili, mobilizirali smo druge oddelke v stavbi. Trenutno nimamo težav s kapaciteto," je dejal.

Uradnih informacij o vzroku eksplozije še ni. Metan, za katerega se domneva, da je povzročil eksplozijo, je sicer pogost vzrok za nesreče v podzemnih premogovnikih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija