TRAGEDIJA V GORAH: Planinka zdrsnila in padla s poti, umrla na kraju

Kronika

Med vračanjem čez Komarčo proti Koči pri Savici je v sredo zvečer na višini okoli 800 metrov 45-letna nizozemska planinka zdrsnila in padla s poti na strmo pobočje z višjim skalnim skokom. Zaradi poškodb je umrla na kraju, z mesta nesreče pa jo je odpeljal vojaški helikopter. Bila je ustrezno opremljena, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policisti gorske policijske enote so z bohinjskimi gorskimi reševalci danes opravili ogled kraja nesreče na območju Komarče. Na sicer suhi poti zelo polzi zaradi kombinacije zemlje in kamenja. Med ogledom so policisti opazili še nekatere druge nevarnosti, ki sicer niso povezane z nesrečo planinke, kažejo pa na to, da je pot čez Komarčo zelo nevarna. "Na nekaterih delih čez pot visi drevje, na vsaj enem izpostavljenem in spolzkem mestu se kovinski klin v skali premika in je jeklenica zato nestabilna, iz poti pa ponekod stojijo tudi nizki kovinski deli, ki jih, če kdo ni pozoren, lahko spregleda in hudo pade. Potrebna je velika previdnost in počasna hoja," so opozorili na policiji.

Policisti in reševalci so opravili razgovore s 17 planinci, med katerimi jih 12 ni imelo ustrezne opreme. Med drugim so imeli obute superge, nizke čevlje ali celo sandale. Predlagali so jim, naj poti ne nadaljujejo. Vsaj deset se jih je odločilo, da se zato vrnejo proti izhodišču. Policisti ob tem opozarjajo na veliko previdnost v gorah. "Enako kot na cesti, so tudi tukaj pomembne malenkosti, ki lahko na tako izpostavljenem terenu, kot so gore, predstavljajo tanko mejo med življenjem in smrtjo," so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija