TRAGEDIJA V DOLOMITIH: Odlomljeni ledenik ubil 5 ljudi, še 8 je ranjenih (VIDEO)

Svet

V italijanskih Dolomitih se je danes odlomil del ledenika in sprožil plaz, ki je ubil najmanj pet ljudi, še osem je bilo ranjenih, so sporočili reševalci. Ledenik se je odlomil na najvišjem vrhu Dolomitov, Marmoladi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalci še iščejo morebitne druge žrtve nesreče, zato so trenutne številke začasne, so dodali.

Reševalci regije Veneto Suem 118 so po navedbah španske tiskovne agencije EFE sporočili, da je 15 oseb skušalo osvojiti Marmolado, ko se je odlomil vrh ledenika. Na njihovo pot je tako zgrmel plaz ledu, kamnov in snega.

Po navedbah Suem 118 je umrlo najmanj pet ljudi, še vsaj osem pa jih je bilo ranjenih, od tega dva huje. Z območja so evakuirali še 18 ljudi, ki so se v času odloma ledenika nahajali na območju. O nacionalnosti ponesrečenih ni podatkov.

Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je nevarnost plazov v Dolomitih trenutno visoka. V soboto so na 3343 metrov visoki Marmoladi izmerili temperaturni rekord; na vrhu je bilo kar 10 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  04 .07. 2022 ob  09: 46
Že vseskozi opozarjajo na okoljsko problematiko previsokih temperatur, saj je bilo ob nesreči na Marmoladi 10 °C, opozorili pa so, da se je ta ledenik v zadnjih 80 letih zmanjšal za 80%. Žal je podobna zgodba tudi pri ostalih ledenikih, zato ko imamo tudi pri nas v tem času, povišane povprečne temperature tudi pri nas, čas za ukrepe...