TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK: Ne le za malčke in šolarje, letos tudi za diplomate

Slovenija

Po šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih bodo mladi današnji dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji bo 12. po vrsti. Kmetijska ministrica Irena Šinko bo ob tej priložnosti obiskala Osnovno šolo Turnišče, kjer se bo s šolarji pogovarjala o pomenu kmetijstva, pridelavi hrane ter spoštovanju hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk bodo danes postregli 86.000 otrokom v vrtcih in 200.000 v osnovnih šolah ter vzgojno-izobraževalnih zavodih za otroke s posebnimi potrebami.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke. Pod sloganom Zajtrk z mlekom - super dan bodo otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla.

Prvi tradicionalni slovenski zajtrk so izvedli na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, danes pri projektu sodeluje 14 vladnih in nevladnih organizacij. Namen dogodka je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad, so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer bodo tudi letos podprli projekt.

Letos bodo tradicionalni slovenski zajtrk tujim diplomatskim predstavnikom postregli tudi na zunanjem ministrstvu. Zunanja ministrica Tanja Fajon bo v Arboretumu Volčji potok gostila diplomate na dogodku Business to Diplomacy - Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga ministrstvo pripravlja skupaj z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v okviru dneva slovenske hrane. Ta je namenjen ozaveščanju o pomembnosti slovenske hrane za slovensko kmetijstvo in prehranskih navadah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  19 .11. 2022 ob  15: 04
Kravje mleko zakisa telo in povzroca stevilna vnetja! Pozanimajte se in ga ne pijte, predvsem pa ga ne dajajte otrokom! To ne velja za kefir in jogurt, ki sta zelo zdrava.
manemebasat |  18 .11. 2022 ob  22: 23
Kravje mleko - strup za sloveski organizem!