TRADICIONALNA DRAŽBA VINAKOPER DOSEGLA POMEMBNO PRELOMNICO: Doniranih pol milijona evrov (FOTO)

Koper

Potekala je že 23. leto zapored, a letos je dobrodelna dražba izbranih vin kleti Vinakoper dosegla kar nekaj pomembnih prelomnic: z letošnjo donacijo je skupni znesek doslej doniranih sredstev presegel pol milijona evrov, zabeležili so rekordno udeležbo dražiteljev, prav tako predali ček v rekordni višini 52.650 evrov, poleg tega pa so prvič v zgodovini na dražbi ponudili tudi sodček roséja. Donirana sredstva so tudi letos namenili pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola, za doseženo donacijo pa je z vihtenjem kladiva poskrbel Mitja Meršol.

Licitacija

Vinski poznavalci, gostinci, gospodarstveniki in drugi dobrotniki iz cele Slovenije, med njimi tudi kar lepo število takih, ki so na licitaciji Vinakoper redni gostje že vse od prve leta 1999, so se v sredo, 7. decembra, zbrali v hotelu Kempinski Palace Portorož in svojim sodelovanjem na dražbi že tradicionalno zbirali sredstva za donacijo pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Licitacijo je kot vedno doslej vodil Mitja Meršol.

"Vsaka licitacija za sebe je posebno čustveno doživetje. Ob predaji čeka za 52.650 evrov, zavedajoč se, koliko načrtov vse se bo z njim lahko realiziralo in koliko dobrega bo ta ček prinesel za zdravje naših otrok, predvsem pa, da s tem čekom skupni znesek v 23 letih doniranih sredstev presega pol milijona evrov, se vsakič znova zavemo tudi pomembnosti, ki jo naša klet igra v lokalni skupnosti," je dejal direktor Vinakoper, mag. Borut Fakin. "S Splošno bolnišnico Izola smo v dobrih dveh desetletjih zgradili zaupanja in razumevanja poln odnos, za katerega verjamem, da je lahko spodbuda in vzor za marsikatero podjetje."

Borut Fakin

Roséji pridobivajo na priljubljenosti

"Lepo presenečenje za udeležence je bil letos sodček roséja. K temu nas že nekaj časa nagovarja razcvet rosé vin v svetu in letos smo se nanje odzvali ter tako poleg tradicionalnih rdečih in belih vin ponudili tudi rosé. Rečem lahko, da je bil odziv zelo dober, s čimer so tudi dražitelji potrdili, da roséji pridobivajo na priljubljenosti tudi pri nas," je dejal Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper. Sicer so na dražbi ponudili še sodčke malvazije, chardonnaya, bele zvrsti, refoška, merlota, shiraza, cabernet franca, cabernet sauvignona in rdeče zvrsti. Licitirana vina so bila udeležencem ponujena po izhodiščni ceni 15 evrov, najvišji doseženi znesek pa je dosegel sodček številka 10/2023, s sorto cabernet franc iz lege Lazaret, za katerega je kupec odštel 46 evrov za liter.

Rekordna udeležba na letošnji licitaciji – udeležilo se jo je kar 39 licitatorjev – je zabeležila skupni izkupiček v višini 57.825 evrov, Vinakoper je tako pediatrinji Ireni Cetin Lovšin, ki je v imenu Splošne bolnišnice Izola prejela donacijo, izročil ček v višini 52.650 evrov, s čimer je Vinakoper od prve licitacije 1999 do danes Splošni bolnišnici Izola skupaj doniral že preko pol milijona evrov.

"Tekom let je bilo veliko prošenj, da bi donacije namenili kaki drugi instituciji. Tega seveda nismo storili, saj s konsistentnostjo lahko dosežemo večje premike in bolj pripomoremo k izboljševanju razmer. V čast nam je, da smo z denarjem, zbranim na naših dražbah, prispevali k razvoju enega najbolje opremljenih pediatričnih oddelkov v Sloveniji," je še povedal Fakin.

Predaja rekordnega čeka

Odgovorni do družbe, odgovorni do okolja

V Vinakoper s svojim družbeno-odgovornim ravnanjem niso usmerjeni zgolj v pomoč na področju zdravstvene oskrbe, temveč vsako leto podprejo tudi mlade kulturnike, katerih umetnije vključujejo v podobo svojih produktov. Ob tem so aktivni podpornik športa (NZS), zavedajo pa se tudi pomembnosti grajenja spoštljive in odgovorne kulture pitja vina, zato izvajajo akcije varnosti v prometu s pobudo Pridi varno domov.

V zadnjih letih vlagajo v implementacijo novih tehnologij, tako v vinogradih kot v kleti, ki zagotavljajo spoštljiv odnos do okolja ter optimizacijo izkoriščanja vstopnih in v proizvodnem procesu nastalih odpadnih surovin. Ena takih pred kratkim v kleti uvedenih tehnologij je nova optična sortirnica. Vsa vina, ki so jih v Vinakoper ponudili na letošnji dražbi, so bila pridelana iz grozdja, ki je bilo podvrženo natančni optični selekciji.