TOVORNA LADJA ŠE VEDNO 'ZATAKNJENA', VES PROMET ZAUSTAVLJEN: Globalna trgovina že občutila prve posledice (VIDEO)

Kronika

Lastniki ogromne tovorne ladje, ki je v torek nasedla v Sueškem prekopu, so danes sporočili, da se pri reševanju ladje soočajo z "izjemnimi težavami". Egipt je zato začasno ustavil ves promet skozi kanal, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil v torek severno od sueškega pristanišča. Ladja za prevoz kontejnerjev Ever Given, registrirana v Panami, je bila iz Kitajske namenjena v Rotterdam na Nizozemskem in je plula skozi prekop na poti do Sredozemskega morja. Ladja, dolga 400 in široka 59 metrov, je v peščenem neurju zavila s predvidene poti in nasedla. Satelitski posnetki kažejo, da je obtičala diagonalno in bolj ali manj zaprla celoten kanal.

V sredo je zato na območju nastal velik zastoj ladij, ki so ga skušali sprostiti tako, da so začasno odprli starejši del kanala. Egiptovski organ SCA, ki upravlja prekop, je obenem sporočil, da skušajo 200.000 ton težko plovilo na vse načine čim prej znova splaviti, med drugim z vlačilci in izkopavanji oziroma širjenjem tistega dela kanala, kjer je ladja nasedla.

Lastnik ladje, japonsko podjetje Shoei Kisen Kaisha, je nato danes sporočil, da se pri poskusih splaviti ladjo soočajo z "izjemnimi težavami", ter se obenem opravičil vsem prizadetim. SCA pa je sporočil, da "začasno ustavlja promet" skozi kanal. Poznavalci ocenjujejo, da bi reševanje ladje lahko trajalo več dni, če ne celo tednov, poroča AFP.

Posledice tega bo čutila tudi globalna trgovina, kar se je danes že odrazilo v padcu cen nafte.

Več kot 150 let star sueški prekop je ena najpomembnejših trgovinskih poti na svetu, saj po njem poteka okoli 10 odstotkov vse mednarodne pomorske trgovine. Lani je čez prekop plulo skoraj 19.000 ladij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija