TORNADO RUŠIL VSE PRED SEBOJ: Trgal je tudi ostrešja, hiše so dobesedno ostale brez streh (FOTO, VIDEO)

Kronika

Neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je v ponedeljek zvečer prešlo Slovenijo, je znova povzročilo kar nekaj preglavic in gmotne škode. Na upravi za zaščito in reševanje so zabeležili 69 dogodkov, sunki močnega vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je poškodoval 11 objektov.

Na upravi za zaščito in reševanje so sicer dogodke zabeležili na območjih regijskih centrov Maribor (16), Postojna (15), Celje (13), Koper (11), Kranj (šest), Murska Sobota (tri), Nova Gorica (dva) ter po enega v Ljubljani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Zaradi obilnega dežja je meteorna voda poplavila več kletnih prostorov objektov, ogrožala objekte, prav tako ponekod narasli vodotoki. Sunki močnega vetra so odkrivali ostrešja objektov in podirali drevesa. Na območju Ilirske Bistrice je nastal tornado, ki je po do sedaj znanih podatkih poškodoval 11 objektov.

Tornado, ki je nekaj po 20. uri zajel naselje Koseze v občini Ilirska Bistrica, je odkrival strehe, podiral elektroenergetske vode in drevesa. Tornado je naselje Koseze zajel ob 20.13, je objavila uprava za zaščito in reševanje. Na vremenski postaji Koseze pri Ilirski Bistrici so po podatkih Agencije RS za okolje zaznali najmočnejši izmerjen sunek vetra s hitrostjo 107 kilometrov na uro.

Okolica Ilirske Bistrice danes malo čez 20.00. Poroča: Martin Novak

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v oddaji 24ur zvečer na POP TV povedal, da so štiri hiše popolnoma odkrite, odtrgana so torej tudi ostrešja. Njihove prebivalce so evakuirali. "Bojim se, da bo poškodovanih streh še veliko več, ki jih pa prebivalci seveda niso uspeli niti videti, ker se je hitro stemnilo in tudi naliv je bil tak, da niso hodili iz hiš," je dejal. Pričakuje, da bo danes intervencij oziroma klicev občanov še več.

Tornado je podrl tudi več dreves, med drugim je zaradi veliko podrtega drevja zaprta glavna cesta Ilirska Bistrica - Reka. Obvoz je urejen, je povedal Šestan.

Žalosten prizor iz Kosez pri Ilirski Bistrici, kjer je danes divjal tornado.

Posted by Neurje.si on Tuesday, August 1, 2023

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, črpali meteorno vodo, s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte in s folijo prekrili plazišči, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  02 .08. 2023 ob  13: 42
To, da je sosednjo hišo odkril kvazi tornado, sta lahko samo dve možnosti, ali je bila streha dotrajana ali pa so jo naredili neki kvazi zidarji. Toliko o tem čudežu...hahahaha
Prognostik |  02 .08. 2023 ob  11: 50
-3
Ne moreš verjet kaj se dogaja.