TONIN OSTAJA NA VRHU NSI: "Bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti"

Kronika

Delegati so na današnjem volilnem kongresu NSi z 282 glasovi za Mateju Toninu podelili nov mandata na mestu predsednika NSi. Glasovnice je sicer oddalo 293 delegatov, 11 je bilo neveljavnih. Podelitev mandata ni presenečenje, Tonin se je za to funkcijo že tretjič potegoval brez protikandidata.

V nagovoru delegatom po izvolitvi se je Tonin zahvalil za izkazano podporo. Kot je dejal, se zaveda, da ga čaka veliko dela, a je miren, saj ve, da se lahko zanese na stranko in njene ljudi.

Prepričan je, da NSi v naslednjem obdobju čakajo preizkušnje ter da bo po njih "padalo tako z leve kot z desne". "Ampak bolj nas bodo tepli, bolj bomo prepričani, da smo na pravi poti," je dejal.

Kot že v uvodnem nagovoru delegatom je znova poudaril, da NSi ne dela, ne za Goloba in ne za Janšo, temveč za Slovenijo in njene ljudi, kar da bodo počeli tudi v prihodnosti.

Delegati so sicer na današnjem volilnem kongresu izvolili tudi člane izvršilnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Na mesto članov izvršilnega odbora je kongres izvolil vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata, poslanca Ivo Dimic in Aleksandra Reberška, župana Rogatca Martina Mikoliča, župana občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah Davida Klobaso in predsednico Mlade Slovenije Katjo Berk Bevc.

V nadzorni odbor so delegati izvolili Silva Soka, Tadejo Šuštar Zalar, Majo Šturbej, Mateja Cvikla in Natašo Brežnik, v razsodišče pa Marijo Rogar, Zdravka Luketiča, Ivanko Učakar, Mašo Brulc in Franca Avblja.

Podpredsednikov stranke po statutu ne voli kongres, ampak jih imenujejo pozneje. Dva podpredsednika na predlog predsednika imenuje svet stranke, tretjega podpredsednika pa volijo člani stranke zunaj meja Republike Slovenije.

Današnji kongres je sicer minil tudi v duhu lokalnih in predsedniških volitev, ki stranko čakajo v naslednjih tednih. Zbrane je tako med drugim nagovoril predsedniški kandidat stranke, sicer tudi poslanec Janez Cigler Kralj. Prepričan je, da je v Sloveniji nastopil čas za desnosredinskega predsednika, predsedniške volitve pa so po njegovem tudi priložnost, da se NSi še bolj poveže, okrepi in z močno motivacijo stopi v novo desetletje.

16. kongresa NSi se je udeležilo tudi več vidnejših obrazov stranke, med drugim evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak ter predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Ocenila sta, da je krščanska demokracija ključna za prihodnost, menita pa tudi, da mora NSi jasno oblikovati svojo identiteto in zasesti najmočnejše mesto na desni sredini. Oba sta tudi izrazila podporo predsedniškemu kandidatu stranke Ciglerju Kralju.

NSi v boj za županski stolček v Ljubljani pošilja Mojco Sojar, v Mariboru Bernarda Memona

NSi je na današnjem volilnem kongresu v Rogatcu predstavila tudi kandidate za župane, ki bodo na listi stranke nastopili na novembrskih lokalnih volitvah. Med drugim bo za županjo Ljubljane kandidirala Mojca Sojar, za stolček župana Maribora pa se bo potegoval Bernard Memon. Med drugim je bilo slišati tudi pozive k podpori in sodelovanju v času predvolilne kampanje, saj da bo dosežen rezultat na lokalnem nivoju pomembna podlaga tudi za naslednje parlamentarne volitve.

Med vidnejšimi županskimi kandidati so med drugim še nekdanji poslanec NSi Andrej Černigoj, ki se bo v tekmo za županski stolček podal v Iliriski Bistrici, v Novi Gorici Anton Harej, v Kamniku pa bo kot samostojni kandidat s podporo NSi nastopil Matej Slapar. V Kranju bo NSi podprla skupnega kandidata NSi, SDS in SLS Iva Bajca, v Lendavi pa bodo podprli kandidata SDS, poslanca Janeza Magyara.

NSi je na kongresu sprejela tudi spremembe statuta, in sicer, da lahko člani stranke kandidirajo na volitvah v organe stranke na državni ravni po preteku enega leta od dneva vpisa v stranko. Kot so pojasnili, želijo tako jasno zapisati, da omejitev velja zgolj za kandidiranje v organe stranke na državni, ne pa tudi lokalni ravni. Omejitev na lokalni ravni namreč ne bi bila življenjska in bi onemogočila delo novoustanovljenim občinskim odborom, ocenjujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  15 .10. 2022 ob  19: 21
Tonin če res delate za slo potem prispevajte podpise za preiskovalko o nakazilih gen-i v tujino......ali pa je dogovorjeno z GS da se pusti na položajih NSI nadzornike in direktorje....