TONIN NE BO MINISTER ZA ZDRAVJE: Je pa Janša priznal, da je bil nekaj časa "v igri" za prevzem te funkcije (VIDEO)

Slovenija

Premier Janez Janša je napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronaviruom pred poukom. Več kot 80 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so sposobne to izvesti. Tam, kjer tega ne morejo izvesti, pa bo potekal pouk na daljavo. Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije.

Janša je na današnji novinarski konferenci povedal, da je društvo ravnateljev izvedlo anketo o zmožnosti izvajanja pouka v živo in hkratnega testiranja. Več kot 80 odstotkov šol je zatrdilo, da so zmožne v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk v živo. V teh šolah bodo tako šolarji tudi v ponedeljek imeli pouk v živo, v ostalih pa na daljavo.

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo potekalo testiranje učiteljev v nedeljo.

Ob tem je Janša opozoril, da je po novem tudi v t. i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok.

Janez Janša

Sicer pa je glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. Kriteriji za sproščanje so jasni, prav tako dnevno objavljajo infografike o epidemiološkem stanju v regijah, je dejal.

Vlada po njegovih besedah vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Zato bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj, je dejal.

Ob tem je opozoril, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov ne upoštevajo le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend, v katero smer gre epidemiološki položaj. "Žal pa splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra. Zelo veseli bi bili, če bi bila cela Slovenija v takem položaju kot Koroška," je pristavil.

Sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja.

Po besedah premiera lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja. Temu odstotku bi se, kot je dodal, precej približali tudi v primeru, da bi dobili le obljubljene količine cepiv obeh podjetij, ki jih že uporabljamo. Zelo verjetno pa je, da bo od ostalih cepiv, ki so v fazi odobritve v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva, kar dodatno krepi optimizem.

Je pa Janša ob tem izpostavil, da je žal večina že zagotovljenih dobav koncentrirana na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. Zato bo, kot je dejal, žal treba v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum in pri njih uporabljati vso priporočeno zaščito. Zavedati se je namreč treba, da imamo v tudi Sloveniji razširjeno tudi angleško verzijo novega koronavirusa, ki se širi hitreje.

Janša je tako danes ponovno pozval k sodelovanju. S pozivom se je posebej obrnil na župane in poudaril, da se da tudi na lokalni ravni veliko narediti za to, da se ukrepi spoštujejo in za nadzor upoštevanja teh ukrepov.

Janša je pozval medije k sodelovanju

Glede na zemljevid sproščanja, ki je regijski - morda enkrat v prihodnosti dodelan tudi do nivoja občin - bo po Janševih besedah režim sproščanja ali zaostrovanja deloma zagotovo odvisen tudi od tega, "kako se bo lokalna skupnost organizirala za to, da bomo ta čas, ko so ukrepi dejansko potrebni, preživeli brez nekih dodatnih zaostritev, le na podlagi tega, da ukrepe, ki že veljajo, striktno izvajamo in nadzorujemo". To pa se bo na koncu odražalo tudi pri hitrejši ali počasnejši normalizaciji javnega življenja v posamičnih regijah ali celo občinah, je izpostavil.

K sodelovanju je pozval tudi medije. "To, da se vsi ukrepi pričakujejo z negativne strani, ne prispeva k zaustavljanju epidemije," je dejal premier in dodal, da smo s temi ukrepi vsi tako ali drugače prizadeti. "Če vsi sodelujemo, potem se bo virus širil počasneje in ga bomo zaustavili in ukrepi enostavno ne bodo potrebni," je poudaril.

Vlada bo po njegovih besedah reagirala v skladu z načrtom sproščanja. Zadnji trendi glede okužb niso bili dobri, boljši so bili trendi glede zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Tu je minimalni manevrski prostor, meni Janša, ki pa je pojasnil, da ko so sprejemali načrt, še ni bilo potrjene angleške različice virusa v državi. Zaradi tega novega dejstva bi morda lahko spremenili načrt ukrepov. A alternativne strategije boja proti koronavirusu po Janševih besedah ni.

Glede posledic, ki jih čutijo mladi, je dejal, da se vsi zavedamo, da epidemija povzroča škodo, če se kak mesec pouka še da da nadoknaditi, se izgube življenja ne da. "Ne drži pa, da se vsi držimo ukrepov. Če bi se jih, se virus ne bi širil. Virus se ne širi sam, širimo ga ljudje," je še navedel Janša.

Eno od rizičnih krajev za širjenje okužb je tudi delovno mesto, pri čemer je Janša napovedal poostritev nadzora delovne in zdravstvene inšpekcije, ugotovitvam morebitnih kršitev pa bodo sledile tudi sankcije. Glede nadzora nad delodajalci, ki naj bi silili delavce, da delajo tudi s simptomi covida-19, pa podatke še čaka, je navedel.

Poslanci DeSUS naj se do srede odločijo, ali podpirajo vlado

Premier Janez Janša je danes zanikal, da bi razmišljal, da bi začasno vodenje zdravstvenega resorja poveril drugemu članu vlade. Kot je dejal, te možnosti ni. Novega kandidata za ministra pa bo predlagal, ko bo jasno, ali poslanci DeSUS vlado podpirajo ali ne. Če je ne, bo odprto tudi vodenje kmetijskega resorja. Njihov odgovor pričakuje do srede.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil premier, se je koalicija po tistem, ko je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar, posvetovala, kdo bo začasno opravljal funkcijo in je bilo v igri ime ministra za obrambo Mateja Tonina. "A smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da začasno to funkcijo prevzamem sam in predlagam novega ministra takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta DeSUS o izstopu iz koalicije," je dejal.

Matej Tonin

"Glede na to, da na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu" in glede na to, da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS glede tega še ni jasno, je to po besedah Janše glavni razlog, da v DZ še ni predlagal novega ministra za zdravje. Po besedah Janše se morajo do srede naslednjega tedna, ko je sestanek koalicije, poslanci odločiti, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo".

"Kajti želimo rešiti to z enim korakom. Če poslanska skupina DeSUS večinsko ne podpira več vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki," je navedel in dodal, da je torej od odločitve poslancev DeSUS odvisno, ali bo v DZ poslal predlog enega ministrskega kandidata ali dveh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  29 .01. 2021 ob  15: 00
@Paperino
SMO ČRNI! to je pogoj in kriterij. In prej smo pač imeli model, da se je gledalo celo državo. Sedaj so se odločili, da bodo gledali regije (kar je prav) in sedaj smo PAČ ČRNI!
Lili |  29 .01. 2021 ob  14: 59
OK, res je hudo. Za otroke definitivno ni ok, da so toliko časa doma. Vemo, da to znanje, ni nobeno znanje. Da ima vsak drugačne pogoje doma za učenje, za pomoč. Nima vsak svojega računalnika, dobrega interneta, podpore. Torej izgubili so in bodo kup znanja, ki ne vem, če se ga bo dalo nadomestit. Učni načrti in učbeniki se namreč ne bodo spreminjali. Še večja škoda pa je socializacija. To se ne da nadomestit na daljavo. In to je posledica, ki jo bodo nosili celo življenje. Ne glede na starost.
Vendar je virus tu. NI RES, da se širi le po domovih starejših. In tudi če bi se..kakšno sporočilo je to? Nas za starostnike naenkrat več ne zanima? In NI RES, da med mladimi in med otroci ni virusa. Lahko, da ga preživijo brez simptomov ali z lažjimi simptomi, vendar so lahko posledice prav tako velike. In prenašajo virus dalje...
Država sigurno vleče ukrepe, ki niso vedno pravi, vendar je virus nepredvidljiv, in sedaj je res VELIKO ljudi okuženih.
In še nekaj... malo je držav, kjer imajo starši PRIVILEGIJ, da so doma z otroci in jim lahko pomagajo. In dobijo tudi plačo!!! To je privilegij drage mamice, ki s tako lahkoto pljuvate vse kar leze in gre po vseh družabnih omrežjih. To negativno energijo samo prenašate na otroke. Zamislite se
Paperino |  29 .01. 2021 ob  14: 44
Bedak, za zahvalo in nagrado, ker smo bili v tej regiji očitno najbolj ozaveščeni in najdlje vztrajali z nizko okuženostjo z virusom nam je spet zaprl šole. To krizo vodi totalno brez kompasa. Če bi upošteval in se ravnal po teh kriterijih, ki jih sedaj sprejema za odločanje o odprtju ali zaprtju šol, trgovin, obrti in ostalega bi naši otroci na obali ne bili doma že skoraj štiri mesece. Sedaj, ko se je končno opogumil in odprl šole, jih prav tukaj spet zapira. Nesposobna vlada v NULO.
Martin Kacur |  29 .01. 2021 ob  13: 41
Se mi zdi malo obupan. A so ga analno testirali s storzem od pnije?