TONIN NAREDIL REKLAMO ZA SLUŽENJE VOJAŠKEGA ROKA: Vse se bo začelo v Vipavi

Slovenija

Petega julija letos se bo v vojašnici v Vipavi začelo prvo strokovno usposabljanje za prostovoljno služenje v Slovenski vojski po novem konceptu. Minister za obrambo Matej Tonin mladim do 30 let obljublja veliko vsebin iz vsakdanjega življenja, spoznavanje vojaškega življenja, plačilo in tudi možnost opravljanja vozniškega izpita.

Matej Tonin 

Tonin je na današnji novinarski konferenci spomnil, da so za modernizacijo SV potrebni stabilni finančni viri ter zagotovitev več kadra. Tudi po zaslugi zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV bo vojska dobila ustrezno opremo. Tonin je ob tem zagotovil, da vse postopke vodijo maksimalno transparentno, čim več jih bodo skušali izpeljati po sistemu vlada-vladi.

Za popolnjevanje vojaških vrst pa je po sprejemu več zakonov vlada v četrtek sprejela še uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka. Kot je danes izpostavil Tonin, se bodo za prostovoljno služenje vojske lahko odločili vsi do starosti 30 let, za to pa bodo poleg nove izkušnje dobili približno 3000 evrov plačila in tudi možnost tekom usposabljanja opraviti del obveznosti za vozniški izpit B kategorije, med drugim predavanja iz cestnoprometnih predpisov in zdravniški pregled. "Ko bodo služenje končali, bodo lahko zasluženi denar uporabili pri kateri koli avtošoli, da si plačajo 30 ur vožnje," je danes pojasnil Tonin.

Nov koncept so razdelili v tri faze: posameznik bo najprej opravil pet tednov usposabljanja in si tako pridobil naziv vojak strateške rezerve. Če bo usposabljanje podaljšal še za šest tednov, bo na koncu dobil pogodbo za vojaka rezervista. V primeru, da konča še tretjo fazo, pa bo dobil možnost profesionalne zaposlitve v SV, je orisal Tonin.

Po njegovih besedah bodo mladi usposabljanje lahko opravili tudi po delih, na primer vsako študijsko leto nekaj. Usposabljanja bodo potekala v treh vojašnicah, v Vipavi, Bohinjski Beli in Murski Soboti. Rok za prijavo nanj je 20. junij. Služenje bo potekalo v poletnih mesecih, da bi se zaključilo pred začetkom novega študijskega leta in mladi ne bi izgubili morebitnega študijskega leta, je pojasnil Tonin. Kot so pojasnili na ministrstvu, je za zdaj predvidenih 300 mest za prostovoljno služenje, doslej pa so prejeli že 90 prijav.

V vojski obljubljajo dinamično in zanimivo usposabljanje. Po besedah Tonina so v program vnesli veliko vsebin, ki jih mladi potrebujejo v vsakdanjem življenju, od prve pomoči in preživetja do gasilskih veščin, spoznali bodo vojaški način življenja, ki temelji na redu, in nove prijatelje. "Paket, ki ga ponujajo v Slovenski vojski, je izjemen in ga velja izkoristiti," verjame Tonin.

"Pred Slovensko vojsko so svetlejši časi," je prepričan. Po desetletju, ki za vojsko ni bilo najbolj rožnato, bo po mnenju Tonina naslednje desetletje tako, da bo dobila novo opremo, kadre in bo v polnosti izpolnila svojo ustavno dolžnost.

Tonin je danes še izpostavil, da se na ministrstvu zaključuje proces ustanovitve uprave za vojaško dediščino, kjer bodo pod eno streho skrbeli za tehnično dediščino, vojne veterane in invalide ter vojna grobišča. Ustanavljajo še upravo za kibernetsko obrambo, kjer želijo centralizirati vse strukture znotraj ministrstva za obrambo.

Po napovedih Tonina bodo uvedli poseben koncept pogodbenih rezervistov za informatike. Tako bodo imeli v primeru kibernetske ogroženosti Slovenije možnost, "da znanje, ki je v Sloveniji, zberejo na enem mestu in da različni strokovnjaki iz različnih podjetij sodelujejo za zaščito Slovenije, državnih interesov, gospodarstva in življenj".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  14 .05. 2021 ob  18: 51
Jaka reklama od tega cerkvenega jajčka.