TOMAŽ KAVČIČ O JEDILNIKU ZA VODITELJE BALKANA: Gin tonik na žlico tudi za Vučića in Đokovića (FOTO)

Svet

Tomaž Kavčič, eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih kuharjev in nosilec Michelinove zvezdice, je v petek sodeloval na kulinaričnem delu srečanja Odprti Balkan v Beogradu. Poleg predavanja na temo tradicije in inovativnosti je bil tudi vodja večerje za politične voditelje – turškega zunanjega ministra, premierja Albanije, Severne Makedonije in Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pa je v goste povabil tudi slavnega tenisača Novaka Đokovića ter njegovega očeta in strica.

Kot nam je pojasnil Tomaž Kavčič, so za poslastice skrbeli štirje kuharji: začelo se je z ribjo jedjo, nadaljevalo z jedjo na žlico, nato pa so gostje poskusili tudi tradicionalno makedonsko jed.

Kavčič je pripravil glavno mesno jed in povabilo na sladico – njegov gin tonik na žlico. Sledila je sladica, katere glavna sestavina je bil makedonski sir in paprika. Teniškemu asu Đokoviću pa so pripravili vegetarijanske jedi.

Kavčič, ki vodi Gostilno pri Lojzetu na dvorcu Zemono, je že večkrat gostil znane goste – od politikov do estradnikov. Pa gre v tem primeru za bolj zahtevne goste?

Priznani chef pojasnjuje, da "še zdaleč ne". "Mislim, da je ključ v tem, da v naši gostilni ne delamo razlik. To so ljudje kot vsi drugi, tudi oni so najbolj veseli, kadar se jih spoštljivo – kot vsakega gosta – postreže. In sem prepričan da so to začutili in mislim da zato zelo radi zahajajo k nam," je dejal.

V sklopu srečanja političnega vrha je bil izpeljan tudi vinski sejem, ki je bil po besedah Kavčiča organiziran zelo profesionalno. Ob tem je še pohvalil odločitev srbskega predsednika Vučića, da je v dogodek vključil tudi vinarje in jim s tem izkazal podporo. "Zagotovo je to poteza, od katere bo imel srbski vinorodni svet s srbskimi vinarji veliko korist," je izpostavil Kavčič, ki je sicer tudi častni konzul Republike Srbije v Sloveniji. 

Predavanje Kavčiča se je začelo še pred otvoritvijo vinskega festivala, prisluhnilo pa mu je več kot 300 ljudi. "Predvsem sem zelo vesel, ker je bilo kar nekaj mladih in tudi že uveljavljenih gostincev," je dejal Kavčič, tako velika udeležba pa ga je izredno pozitivno presenetila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija