TOLMIN ZAVIT V ČRNINO: Na sotočju se je začel festival Metaldays

Slovenija

Na sotočju Tolminke in Soče se je včeraj začel festival na prostem MetalDays, ki je namenjen vsem ljubiteljem trših ritmom. Med velikimi imeni, ki bodo zaznamovala letošnjo izdajo, so norveška melodična black metal skupina Dimmu borgir, nemška power metal zasedba Demons & Wizards ter švedski metalci Hypocrisy. Festival bo potekal do 27. julija.

Festival MetalDays je postal sinonim za prave festivalske počitnice in tako se Tolmin vsako leto v juliju preobrazi v raj za ljubitelje metal glasbe z vsega sveta, so zapisali organizatorji. Na letošnji izdaji se bo na treh festivalskih odrih zvrstilo več kot 100 nastopajočih, pričakujejo pa okoli 12.000 obiskovalcev, ki se bodo v toplih dneh lahko hladili tudi v Soči in Tolminki.

Največje zvezde letošnje izdaje so norveški black metalci Dimmu borgir, katerih ime izhaja iz islandščine in pomeni temni grad. Zasedba je po uspešnem albumu Abrahadabra iz leta 2010, pri nastanku katerega je sodelovalo več kot sto glasbenikov, lani izdala nov studijski izdelek, naslovljen Eonian. Zvok Dimmu borgir določajo klaviature, agresivne kitare in bobni ter surov vokal v prepletu z melodičnim.

Med večjimi imeni bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi nemški power metal zasedbi Demons & Wizards, ki že z imenom ponazarja, da prepleta demonske zvoke s čarovniškimi, ter švedskim atmosferičnim death metalcem Hypocrisy. Ta zasedba se je na začetku delovanja posvečala satanističnim temam, kasneje pa paranormalnemu in nezemljanom. Na tolminsko sotočje prihajajo tudi skupine Korpiklaani, Kvelertak, While She Sleeps ter Soilwork, od slovenskih skupin pa bodo festival obiskali priljubljeni Noctiferia.

Organizatorji so pripravili pester obfestivalski program, ki vključuje športne aktivnosti in DJ program, dobrodošli pa so tudi najmlajši. Organizatorji starše ob tem opozarjajo, naj s slušalkami zaščitijo njihov občutljivi sluh. Kot vsako leto festival nudi tudi možnost kampiranja.

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da bodo letos na festivalu sodelovali tako, da bodo na interaktiven način predstavili ključna sporočila ciljev trajnostnega razvoja, združena v Agendi za trajnostni razvoj do leta 2030.

Ministrstvo bo z aktivnostmi in igrami v slovenskem in angleškem jeziku nagovarjalo širšo javnost ter predstavilo prizadevanja EU in Slovenije za pravičnejši in boljši svet. Prihodnji četrtek se bo predstavnikom ministrstva na festivalu pridružil tudi ambasador projekta promocije ciljev trajnostnega razvoja, nekdanji smučarski skakalec Robert Kranjec. Spomnili so še, da je festival MetalDays v letih 2016, 2017 in 2018 dobil priznanje v sklopu Nagrade zelenega festivala, od leta 2015 pa je tudi član združenja Eko iniciativa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija