TOLIKO VOZNIKOV RAJE KOT VOLAN V ROKAH DRŽI TELEFON: Na območju PU Koper ujeli še druge prekrškarje

Koper

Med 13. in 26. januarjem so policisti poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo njihovo slušno in vidno zaznavanje. Ugotovili so 3775 kršitev, od tega so 217 kršitev zabeležili na Policijski upravi (PU) Koper. V sklopu akcije pa so koprski policisti ugotovili še vrsto drugih kršitev.

Pod okriljem javne agencije za varnost prometa je tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero so voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti so v tem času ugotovili 3755 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, izdali so 3383 glob in izrekli 372 opozoril. V letošnji akciji je bilo ugotovljenih nekaj več kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo kot lani. Na policiji tako ugotavljajo, da se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo v zadnjih letih povečuje.

Na območju PU Koper so med poostrenim nadzorom ugotovili 217 kršitev uporabe mobilnih naprav med vožnjo. Poleg tega pa so ugotovili tudi 189 primerov neuporabe varnostnega pasu, 106 prekoračitev hitrosti ter 48 primerov vožnje pod vplivom alkohola. Pri 20 voznikih je bila stopnja alkoholiziranosti nad 0,51 mg/l, so sporočili koprske policisti. 

Predvidena globa za voznike, ki telefonirajo za volanom, je 120 evrov.

Ob preventivni akciji so policisti ponovno opozorili, da uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, spregleda lahko drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo, hkrati pa vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Zakon sicer dovoljuje uporabo naprave za prostoročno telefoniranje, vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno, opozarjajo na policiji. Zato svetujejo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom, ne pregledujete socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskate po spletnih straneh, ne fotografirate ali snemate, ne uporabljate telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Tudi kolesarjem in pešcem svetujejo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna in prepovedana je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje, pravijo na policiji. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov.

Telefonov pa zaradi lastne varnosti ne uporabljajte niti pri prečkanju ceste, so še dodali na policiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .02. 2020 ob  13: 42
Edino kar zaleže je kazen , ker primitivci drugega ne razumejo.