TOKRAT SE ŽAL NI IZŠLO PO NAČRTIH: Slovenija je s Kanado izgubila

Svet

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Manili izgubila s Kanado z 89:100 (24:26, 50:50, 71:80).

* Dvorana Mall of Asia, gledalcev 11.710, sodniki: Vazquez (Portoriko), Mazzoni (Italija), Salins (Latvija).
* Slovenija: Blažič 3, Čebašek 3, Dimec 2, Dončić 26 (6:7), Dragić 10 (4:6), Hrovat 7, Nikolić 8, K. Prepelič 22 (6:6), Tobey 8.
* Kanada: Dort 8 (2:2), Alexander-Walker 14 (1:4), Gilgeous-Alexander 31 (14:16), Barrett 24 (5:5), Alexander 2 (2:2), Olynyk 7 (2:2), Broks 14 (1:2).
* Prosti meti: Slovenija 16:19, Kanada 27:33.
* Met za dve točki: Slovenija 14:35, Kanada 20:31.
* Met za tri točke: Slovenija 15:31 (Dončić 4, K. Prepelič 4, Dragić 2, Nikolić 2, Blažič, Čebašek, Hrovat), Kanada 11:30 (Alexander Walker 3, Brooks 3, Dort 2, Barrett, Gilgeous-Alexander, Olynyk).
* Skoki: Slovenija 30, Kanada 38.
* Osebne napake: Slovenija 29, Kanada 21.
* Pet osebnih: Hrovat (37.), Dončić izključen zaradi dveh tehničnih napak (34.); Brooks izključen zaradi nešportne in tehnične napake (33.)


Košarkarji Slovenije so izgubili v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Manili proti Kanadi z 89:100. Po izenačenem prvem polčasu so Kandčani v drugem prišli hitro do vodstva in ga nato uspeli zadržati do konca. Polfinalna para SP sta Srbija - Kanada in ZDA - Nemčija. Tekmi bosta v petek ob 10.45 oziroma 14.40. Slovenija se bo borila za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Že v četrtek ob 14.30 jih čaka obračun z Litvo.

Slovenija je tretjič zaporedoma na svetovnih prvenstvih pokleknila v četrtfinalu. Leta 2010 je izgubila s Turčijo, 2014 pa z ZDA. Njena najvišja uvrstitev na SP je sedmo mesto iz Barcelone pred devetimi leti, kar bi sicer tokrat lahko izboljšala, a brez tako želenega boja za medalje.

Zadnji četrtfinalni dvoboj je med košarkarskimi navdušenci na Filipinih pritegnil največ pozornosti. Luka Dončić, ki ima v Aziji neverjetno število oboževalcev, je poskrbel, da je bila dvorana Mall of Asia prvič v četrtfinalih razprodana, hkrati pa odkrito na strani Slovenije. Gledalci so se razživeli praktično vsakič, ko je slovenski superzvezdnik dobil žogo v roke, če je zadel koš, pa so skočili v zrak od navdušenja.

Gledalci so za plačane vstopnice, ki mimogrede niso poceni, dobili pravi spektakel na parketu. Ekipi sta prikazali izenačeno in borbeno košarko, po pričakovanjih pa sta bila v ospredju glavna zvezdnika in najboljša posameznika prvenstva Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander. Dončić je prvi polčas, v katerem si nobena ekipa ni priigrala več kot dveh košev prednosti, končal pri 17 točkah, Kanadčan pa pri 13.

Slovenska odprava se je že v predtekmovanju na Japonskem pritoževala nad sodniških kriterijem in številnimi udarci ter prekrški, ki jih je prejel glavni zvezdnik prvenstva, žal se na Filipinih to ni spremenilo. Trojka delivcev pravice iz Portorika, Italije in Latvije je Kanadčanom - sedem jih igra v ligi NBA, spregledala marsikateri korak, na drugi strani pa je Sloveniji neusmiljeno piskala osebne napake. Dončić je dobil dve tehnični napaki in moral šest minut pred koncem tekme v slačilnico.

Čeprav so slovenski košarkarji obljubili, da jih sodniške odločitve tokrat ne bodo spravile iz tira, sta kombinacija čvrste obrambe Kanade in kriterija sodnikov prišla v glave fantov, predvsem kapetana Dončića, ki se je ukvarjal tako z gledalci na tribunah kot visokimi gosti Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) na častni tribuni.

Kanada je vse to znala izkoristiti. Imela je dovolj razpoloženih posameznikov v napadu, bila je natančna pri metih za tri točke, hkrati pa močna pod obročema. Že po petih minutah drugega polčasa je prišla do prve dvomestne prednosti (65:55), ki jo je v tretji četrtini povišala na 16 točk (77:61).

Čeprav je Slovenija pred zadnjo četrtino prišla pod deset točk zaostanka, se ni več vrnila v igro za zmago. Kanada je hitro znova prišla na +16 in tekmo mirno pripeljala do konca. Pot je imela na stežaj odprto, ko je v 34. minuti Dončić dobil drugo tehnično napako zaradi ugovarjanja in moral v slačilnico.

Kapetan Slovenije je tekmo končal s 26 točkami (met 8:20, trojke 4:6), petimi podajami in štirimi skoki. Klemen Prepelič jih je dodal 22 in pet skokov, Zoran Dragić pa deset točk in štiri skoke. Na drugi strani je Shai Gilgeous-Alexander zbral 31 točk in za dvojni dvojček dodal deset skokov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija