TO SO STROGI UKREPI, KI BODO VELJALI 11 DNI: Med 1. in 12. aprilom popolnoma zapiramo državo (VIDEO)

Slovenija

Vlada je danes odločala o zaostrovanju ukrepov, obravnavala je predlog svetovalne skupine, ki je predlagala 11-dnevno popolno zaprtje države. Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal premier Janez Janša, je vlada predlog svetovalne skupine sprejela. Če bomo te ukrepe dosledno izvajali, dodatni ukrepi ne bodo potrebni, je po seji dejal premier in izpostavil, da smo v bitki s časom.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Janez Janša, tempo cepljenja zagotavlja, da bomo tisto stopnjo precepljenosti, ki resno pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma nekje na začetku poletja in da je do takrat treba sprejeti nekatere dodatne ukrepe predvsem zaradi razširjenosti tako imenovane angleške različice novega koronavirusa.

Ob tem je Janša omenil, da bo državna uprava prešla skoraj v celoti na delo od doma, in pozval, naj gospodarstvo sicer enako. Sprejeti ukrepi sicer posegajo tudi storitvene dejavnosti, šolanje in omejitev gibanja prebivalstva, predstavili jih bodo posamezni ministri.

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne bo veljal za lekarne, bencinske servise, finančne storitve, pošto, dostavne službe, dimnikarske storitve (pri teh pod pogojem, da je v prostoru samo en izvajalec ali izvajalec in uporabnik) ter servisne delavnice za popravila in vzdrževanje motornih koles in koles.

Dovoljena bodo tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, osebni prevzem blaga ali hrane vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodaja blaga na daljavo, priprava jedi in pijač za dostavo, priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Vse te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja.

Z obveznim tedenskim testiranjem izvajalcev oz. s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju pa bodo lahko med drugim obratovale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, kmetijske prodajalne, vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, tržnice, prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Kot je poudaril Počivalšek, se zaveda, koliko prilagajanja in razumevanja bodo spet zahtevale takšne omejitve. Kljub temu je vse pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov. "Vem, da vas prosimo za veliko žrtev in odrekanje. A verjemite, da drugače enostavno ne gre," je dejal.

Janša je izpostavil, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrti do junija in da gre za zaustavitev javnega življenja za krajše obdobje, med 1. in 12. aprilom. Z 12. aprilom bi se namreč vrnili k vladnemu semaforju in sproščali ukrepe v skladu z njim. Že v ponedeljek pa bodo po Janševih besedah začeli veljati ukrepi na področju prehajanja državnih meja. Kot razlog je navedel alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana.

Tudi minister za obrambo Matej Tonin je poudaril, da se zaveda neprijetnosti razmer in utrujenosti od epidemije, a ukrepi za omejevanje stikov nimajo alternative. "Cepljenje je alternativa, a za zdaj še nismo zadostno zaščiteni," je poudaril.

Neukrepanje bi po njegovih besedah pomenilo najmanj 500 dodatnih žrtev. "Ključna vrednota je ohranjanje življenj, zato smo ukrepe podprli," je poudaril. Izkušnje iz tujine so po njegovih besedah namreč pokazale, da delni ukrepi ne dajejo dobrih rezultatov.

Zaprtje države je vladi predlagala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je predlog na današnjem srečanju s predstavniki politike tudi predstavila. Vodja skupine Mateja Logar je ob tem izpostavila, da so ukrepi nujni glede na vnovično naraščanje okužb, zaradi katerega smo v tretjem valu epidemije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
japajade |  29 .03. 2021 ob  08: 39
Zakaj bo epidemija v Sloveniji trajala v nedogled pove naslednji zapis glede javnega sektorja.... "Dodatki k plačam so se potrojili, masa plač zrasla za skoraj tretjino, zaposlenih za pet odstotkov več,....... "! Torej lahko zaprejo vse in še malo, v javnem sektorju se bodo strinjali in ko bo šel realni sektor v maloro, potem bo država najverjetnje za svoje plače v javnem sektorju najemala kredite!?
 |  28 .03. 2021 ob  21: 41
10
Zgleda, da hočejo pokopati državo, gospodarstvo, kulturo, šport vse do konca. Ta politika se imenuje "finche la barca va" in se konča tako, da bo nekaj milijonarjev ali celo milijarderjev, vsi ostali bomo pa v r..i in plačevali vse te kredite, kar nekaj desetletij.
magik |  28 .03. 2021 ob  20: 48
13
In kaj pomaga popolno zaprtje države, če bo spet morje takih in drugačnih izjem...jalove omejitve, pri katerih bo vsak imel izgovor, da jih lahko krši.
Če ni kadra za striktno kontrolo, so omejitve brez veze!
Še naprej bomo imeli enako sr... , se v neskončnost imeli za norca in crkavali na obroke, pa naj vladni pajaci odločijo kar hočejo!
japajade |  28 .03. 2021 ob  17: 20
Vsi epidemiologi, edini pristojni za ukrepe in svetovanje, odsvetujejo nošenje mask na prostem, trenutni zdravstveni minister, kot internist zdravnik, odreja nošenje maske na prostem! Se Upa Poklukar vtikati v delo kirurgov, ortopedov, ....... ?
hribi |  28 .03. 2021 ob  16: 22
Če to ne bo učinkovali se naslednjič vidimo za 1.maj.