TO SO SILVESTRSKE ŠEGE PO EVROPI: Rdeče spodnjice, skok s stola in odpiranje pip

Svet

Skok v novo leto bodo drevi v večjem delu Evrope proslavili z ognjemeti, ki jih rado spremlja pokanje – običaj, ki vztraja vse od srednjeveških časov. A šege po državah se tudi razlikujejo. V Italiji je treba na primer na silvestrovo podariti rdeče spodnje perilo, v Turčiji odpreti pipe, v Avstriji pa nikakor ne obešati perila.


Ognjemet v Parizu

Na Škotskem bodo danes po ulicah zakoračili v tradicionalne kilte oblečeni moški, ki bodo imeli pri sebi viski, kos premoga in kruh z rozinami in ko bodo pozvonili na vratih, bodo prinesli srečo. Opolnoči bodo Škoti zapeli staro keltsko pesem Auld Lang Syne, poroča portal Deutsche Welle.

Na Danskem bo imela kraljica Margareta ob 18. uri tradicionalni novoletni nagovor, zatem si bodo Danci v družbi prijateljev privoščili pojedino in ob tem spili obilo penine. Zraven spada tudi novoletni kolač iz mandljev, sladkorja in beljakov kransekage. Novo leto bodo tisti, ki bodo tega še sposobni, pozdravili s skokom s stola.

Za novo leto ne gre brez šampanjca.

V Nemčiji vrtijo Večerjo za enega, v Avstriji odmeva valček

V Nemčiji si na silvestrovo radi podarijo majhne prinašalce sreče – figurice prašičkov, deteljic in dimnikarjev. Na televiziji pa je obvezen črno-beli britanski filmček Večerja za enega, v katerem stara gospa v družbi štirih pokojnih prijateljev praznuje 90. rojstni dan – pri čemer vlogo vseh štirih pokojnih odigra prav tako ostareli butler, ki je ob koncu nazdravljanja pijan kot čep.

Dunajski valček je večni spremljevalec novega leta v Avstriji. Opolnoči ga je slišati z radijskih in televizijsk postaj, severni sosedje pa ob njem v novo leto zaplešejo. Prigrizniti je ob tem treba v piškot v obliki ribice, v tako imenovano ribo sreče. Pri tem je treba začeti z njenim repom – da sreča ne bi odplavala. Obešanje perila na silvestrovo je v Avstriji strogo prepovedano, saj to baje prinaša nesrečo.

Nemški prašički iz marcipana

Švicarji jedo sir, Španci grozdje

V Švici je treba biti zelo glasen – povorke z bobnanjem in pokanjem raket naj bi pregnale zle duhove. Na tradicionalni silvestrski večerji ne sme manjkati sirov fondi.

V Španiji je treba opolnoči, ob vsakem udarcu dvanajste, pojesti grozd, sicer novo leto ne bo kaj prida. Ljudje se po mestih in vaseh radi zbirajo na trgih in s polnimi usti pozdravljajo novo leto. Na novoletno jutro, ob 5. uri, pa radi prigriznejo churrose – ocvrto toplo pecivo.

Italijani pred novim letom prodajo ogromno rdečih spodnjic.

Francozi gurmani, Italijani v rdečem spodnjem perilu

Šampanjec, dobro vino in dober obrok so na silvestrovo obvezni v Franciji. Gurmanski Francozi si še posebej radi privoščijo gosja jetra, pokanje pa imajo raje ob nacionalnem prazniku 14. juliju. Ne morejo pa se izogniti slavnostnim osvetlitvam. V Parizu bosta drevi tako zasijala Eifflov stolp in Slavolok zmage.

Italijani si na silvestrovo radi poklonijo rdeče spodnje perilo in zato je ta čas glavna sezona za trgovce teh oblačil. Silvestrovo prav tako ne sme miniti brez gostije, tradicionalna kraljica je svinjska krača z lečo, kar prinaša srečo. K njej naj bi pomagalo tudi to, da čez okno vržeš staro perilo, zraven pa je dobro vreči tudi listek, na katerem so napisane novoletne želje.

Ognjemet v Pragi

Na Češkem penina v potokih, v Turčiji odpirajo pipe

Na Češkem se bo drevi penina zlivala v potokih, zraven pa spadajo obloženi kruhki – chlebicky. Čehi tudi radi razpolovijo jabolko in iz njega prerokujejo. Če peške tvorijo križ, to ne pomeni nič dobrega, če pa zvezdo, si je moč obetati srečo. Opolnoči na češki televiziji predvajajo himno, Prago pa tako kot druge evropske prestolnice osvetli ognjemet.

V Turčiji je treba sreči na novo leto utreti pot. Opolnoči Turki tako odprejo vse pipe in vsa vrata odprejo in zaprejo. Tako kot Italijani so mnenja, da rdeče perilo zagotavlja srečo in zdravje, mir pa naj bi prinesla glasen smeh in sladkanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .01. 2019 ob  18: 57
Ucinek je veliko vecji, ce nekaj vrzes SKOZI okno!