TAKO PA SE DELA V PIRANU SREDI NAJVEČJE KORONA KRIZE: Le 1,95 evra dnevno za topel obrok ogroženim občanom, na drugi strani pa milijoni evrov za EPK

Piran

Jutri, 19. novembra, popoldne bo v gledališču Tartini potekala 17. redna seja Občinskega sveta (OS) Občine Piran. Občinski svetniki bodo med drugim razpravljali o kanalu sv. Jerneja, o istrski kulturni strategiji, kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture PI2025 in interventnih ukrepih, povezanih z epidemijo covida-19. V oči pa bode velikanska razlika med sredstvi, ki jih je občina namenila za tople obroke za socialno ogrožene ljudi, in milijoni, ki so načrtovani za EPK.

Đenio Zadković

Župan Đenio Zadković bo jutri svetnike seznanil z interventnimi ukrepi, ki jih je Občina Piran sprejela 5. novembra. Zaradi razglasitve epidemije nalezljive bolezni covid-19 in posledično sprejema številnih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, je strokovna skupina, ki jo je sestavila občina, ugotovila, da je treba socialno šibkim občanom, uporabnikom pomoči na domu, starejšim, obolelim in drugim občanom, ki sami ne morejo poskrbeti za prehrano in druge nujne potrebščine, te tudi zagotoviti.

Le 1,95 evra na dan za topel obrok sredi največje zdravstvene in socialne krize v tem stoletju

A je bila občina pri razdeljevanju sredstev za tople obroke in humanitarne pakete precej skopušna. Župan je odobril tople obroke v višini 1,95 evra za vsak delovni dan v mesecu novembru, v skupini višini 1.187,55 evrov. Še dodatnih 2.088,45 evrov je odobril za brezdomce, ki se oskrbujejo v Dnevnem centru Kažun. Za nakup sto humanitarnih paketov v vrednosti 20 evrov je namenil 2.000 evrov. Za občane, ki jih je epidemija potisnila na družbeno dno, je tako namenil par tisoč evrov.

Na drugi strani pa se bohotijo sredstva, ki jih je občina pripravljena nameniti za projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) PI 2025. Vse štiri obalne občine so v projekt pripravljene vložiti dobrih 11 milijonov evrov.

Fundacija z novimi delovnimi mesti: uprava, izvršni direktor, umetniški direktor, administracija, oddelek za odnose z javnostmi ...

Ob pridobitvi naziva Evropska prestolnica kulture 2025 je predvidena ustanovitev ustanove Fundacija PI2025 za izvedbo projekta. Osnovna organizacijska struktura bo predvidoma sestavljena iz uprave, prokurista oziroma izvršnega direktorja, umetniškega direktorja, administracije, financ in pravne službe ter oddelka za odnose z javnostmi in trženje. Posvetovalna telesa fundacije pa bodo odbor za umetniško svetovanje, odbor za strateško svetovanje in regionalni svetovalni odbor. Vse to pa bo treba plačati. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  18 .11. 2020 ob  18: 29
Torej vsi metadonski odvisniki v kažunu bodo dobili zastonj obroke....zanimivo....
Toliko bolj, ker očitno je kak € več za njih kakor za tiste, ki res to potrebujejo.

Eh ja...kar so glasovali to so dobili.
Darko |  18 .11. 2020 ob  17: 37
Je treba delat. Te pijavke samo čakajo na socialo.
Leve stranke pa se jim dobrikajo z našim denarjem.

Kot sem že napisal: Avditorij naj sodeluje pri kandidaturi za EPK. Bodo vsaj malo delali
Gabrijel |  18 .11. 2020 ob  15: 25
Rdeči levaki in njihova propaganda....najlažje je deliti tuji denar.
SonjaK |  18 .11. 2020 ob  14: 39
Škampe za socialo!!!
Zarja |  18 .11. 2020 ob  13: 41
Bravo Genio. Dejmo izstradat že tako sestradane.
ManofSteel |  18 .11. 2020 ob  12: 13
-2
Od kdaj pa ima Piranska (bogata) občina toliko brezdomcev in družin socijalno prizadete. Kaj v poletnih sezonah noče nobeden delatjQuery1123027381137453379734_1605697558885? Čudi me to, da imamo toliko dela in Italijo zraven in da še vedno imamo toliko revščine. Brezdomci so po večini pahnili na cesto zaradi alkohola ipd. Zdaj bodo rekli, da ni alkohol kriv...socijalna stoska pač. Eni delamo za napredek...drugi živijo tako pač, da mislijo, da je življenja mamica in tatica pa da bosta za vse poskrbela državica. Prošla su ta vremena...opažam na obali se že selijo romi iz drugih krajev...očitno poletje je bila za njih izvidnica z vavčerji...to bo to. Raje socijala namesto, da se da tem ljudem možnost za zaslužit kruh. Ne, Lažje se je tolč po prsih, kako levaki pomagajo....ja, s tujim denarjem in tujo pomoč se zna vsak hurčit....sobrotniki, li nikoli ne sežejo po žepu...samo se gvalisajo kako oni "pomagajo". ????
Ivan |  18 .11. 2020 ob  11: 32
Če pri proračunu 40 mioEUR ne najde(jo) več pomoči za potrebne, potem...jbg, takih županov (ki delajo proti lastnim občanom) in takšne občinske uprave občine ne potrebujejo.
Kdaj se bo pa obravnaval proračun 2021?

Župan Zadkovič pač po moško pada na ženski šarm. Zato #EPK #PINA #PIKA. Razume, kdor ve.