TO SO PRIORITETE NOVE VLADE: "Energetsko negotovost bomo odpravili do jeseni"

Slovenija

Kandidat za mandatarja Robert Golob je v predstavitvi programskih zasnov vlade, ki jo bo najverjetneje vodil, izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba. Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal.

"Pred mesecem dni so se volivci jasno odločili, da si želijo živeti v normalni državi, kjer ne bodo vse čas v stiski in negotovosti, kaj prinaša naslednji dan," je dejal na današnji izredni seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi kandidaturi za predsednika vlade. Ljudje po njegovih besedah pričakujejo predvsem upanje na boljšo prihodnost, za kar si bo, kot je napovedal, tudi prizadeval.

Izpostavil je programske temelje, ki ponazarjajo program prihodnje vlade. Kot je dejal, želijo socialno pravično, solidarno državo, ki bo temeljila na znanju. Kot temelj socialne države je izpostavil dostopen javni zdravstveni sistem. Napovedal je "eksperiment", po katerem se reform ne bodo lotili le na papirju, ampak bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva, v katerem bodo ugotovili, kje so skrajne meje zdravstvenega sistema. "Gre za zgodovinski eksperiment z jasnim namenom, kako zastaviti sistem, da bo leta 2024 res reformiran, da bo zdržal naslednjih 20 let," je dejal.

Druga pomembna tema, ki jo bodo naslovili, pa je draginja, tako prehranska kot energetska"Odgovor, ki ga danes dajem, je, da bomo to negotovost odpravili do jeseni," je dejal in napovedal, da bodo našli vzroke za draginjo in jo tam omejili. Če bo treba tudi z regulacijo cen, a začeli bodo s prostovoljnimi dogovori s proizvajalci in največjimi trgovci. "V Sloveniji si ne zaslužimo vojnih dobičkarjev in jih ne bo, vsak bo moral prevzet del bremena," je bil jasen.

Glede energetske draginje je napovedal, da bodo dolgoročni ukrepi intenzivni in odločni v smeri elektrifikacije in solarizacije Slovenije. Temu se bo moral prilagoditi celoten javni sektor, je dejal. Po njegovih besedah je to edini način, da se hkrati izvijemo iz podnebne krize in iz draginje, ki izvira iz ukrajinske krize ter odvisnosti od fosilnih goriv. "Na našo srečo lahko to storimo izjemno učinkovito," meni Golob.

Kot tretjo prioriteto je izpostavil družbo znanja. Edini način, da pridemo do nove ustvarjene vrednosti, je vlaganje v znanje, meni. Napovedal je digitalizacijo – zajem podatkov in povezljivost vseh sistemov, kar bo omogočilo dostop do informacij in njihove vidljivosti. Vzporedno s tem namerava vlagati v ljudi, da razvijejo svoje talente in vrline, "da bo vsak lahko delal tisto, v čemer je najboljši".

"Vrednost se ne meri samo v denarju. Obstaja množica kriterijev, kako lahko vrednost in doprinos družbi merimo. In vse se da meriti," je sklenil Golob.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  26 .05. 2022 ob  06: 34
Meni Golob ni napačen, ampak ekipa ministrov, ki jo je spravil skupaj ni ravno dream team, ki ga je napovedal.