TO SO NOVI ITALIJANSKI MINISTRI: Med njimi tudi Tržačan

Svet

V Rimu je danes prisegla nova italijanska vlada, druga pod vodstvom nestrankarskega premierja Giuseppeja Conteja. V novi vladi sodelujejo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) ter leva stranka Svobodni in enakopravni. Ima 21 ministrov, med njimi sedem žensk in enega Tržačana. 

Giuseppe Conte

Po današnji prisegi pred predsednikom države Sergiom Mattarello bosta morala 66. vlado od ustanovitve italijanske republike potrditi še oba domova italijanskega parlamenta. Kdaj bosta poslanska zbornica in senat glasovala o zaupnici vladi, še ni znano, predvidoma se bo to zgodilo v prihodnjih dneh.

Deset ministrov prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član Svobodnih in enakopravnih, nova notranja ministrica Luciana Lamorgese pa ni iz nobene stranke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zunanje ministrstvo bo poslej vodil vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Novi minister za gospodarstvo in finance bo postal dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri, ki je naklonjen Evropski uniji. PD je dobila tudi obrambni resor. Zasedel ga bo vidni član stranke Lorenzo Guerini.

Novi italijanski ministri med prisego

V vladi tudi Tržačan

Med člani nove vlade je tudi Tržačan Stefano Patuanelli, dosedanji vodja skupine senatorjev G5Z, ki bo vodil resor za gospodarski razvoj, poroča primorski.eu. Patuanelli je tako postal drugi predstavnik tržaške pokrajine na čelu italijanskega ministrstva. Pred njim se je s tem lahko pohvalil le še nekdanji miljski župan Willer Bordon, ki je v letih 1999-2000 vodil resor za javna dela in v letih 2000-2001 ministrstvo za okolje.

Minister za kulturo pa bo postal vidni član PD Dario Franceschini, ki je v preteklosti to ministrstvo že vodil. Minister za pravosodje Alfonso Bonafede in okoljski minister Sergio Costa, ki sta oba člana gibanja, bosta ohranila svoja položaja iz prejšnje Contejeve vlade, ki je Italijo vodila 14 mesecev.

Stefano Patuanelli

Svojega ministra v vladi pa bo imela še leva stranka Svobodni in enakopravni, ki bo v parlamentu podpirala vlado. Minister za zdravje bo Roberto Speranza.

Najprej bodo izbirali kandidata za evropskega komisarja

Ena prvih nalog nove vlade bo imenovanje kandidata za novega evropskega komisarja iz Italije, ki bi ga morali predlagati do 26. avgusta, a je Rim Bruselj zaprosil za krajše podaljšanje roka zaradi vladne krize. Po navedbah virov v Bruslju, na katere se danes sklicuje italijanska tiskovna agencija Ansa, je Italija v sredo zvečer napovedala, da bo njen komisarski kandidat nekdanji premier Paolo Gentiloni iz vrst PD.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija