TO SO NAŠE PLAŽE, KJER SO OPAZILI MEDUZE: Ne podcenjujte jih, ožig lahko povzroči resne zdravstvene težave (FOTO)

Piran

Bralci so v zadnjih dneh veliko poročali, da so opazili meduze, tudi nevarne, v različnih krajih na območju Istre. Z vprašanji, ali so že bile opažene v slovenskem morju, kje in katere vrste, smo se obrnili na Morsko biološko postajo Piran. Medtem, ko še vedno čakamo njihove odgovore, bralci poročajo, da so meduze opazili na koprski mestni plaži, pri izolskem svetilniku, pod cerkvijo sv. Jurija v Piranu, pri Lazaretu, v Ankaranu, Žusterni, na Belih skalah … Nekateri jih podcenjujejo, a zdravstvena stroka opozarja, da lahko ožig meduze povzroči resne zdravstvene težave.

"Ti k*** turistični se jih dotikajo pred otroci in jim pravijo 'saj ne bo nič, to je sama voda'. Je že bil primer, ko so se otroci obmetavali z meduzami in je punčko nekdo zadel v usta. V 5 minutah je imela ustnice kot Pamela Andreson … in ljudem je to smešno. Res mi ni jasno, kaj imajo v glavi ti m***, ki pridejo 'na morje'. Mi jih v San Simonu pobiramo iz vode, oni pa jih mečejo nazaj, kao uboge živali, ker so zaščitene. Grozijo, da bodo pometali vse nazaj v morje, ko bomo odšli stran in podobne primitivne fore. Naj jih opečejo vse po vrsti, ker si to zaslužijo," je zapisal eden od komentatorjev na Facebooku.

Pred dnevi smo poročali, da so kompas meduze opazili v več obmorskih krajih v Istri. Ob tem smo bralce v anketi vprašali, ali so jih že opazili tudi v našem morju. 51 odstotkov jih je odgovorilo, da jih še niso opazili. 23 odstotkov jih je povedalo, da so jih opazili, vendar jih ne motijo. 19 odstotkov jih je opazilo in se zaradi tega ne kopajo, sedem odstotkov pa jih je odgovorilo, da se v morju sploh ne kopajo. V anketi je sodelovalo 590 bralcev.

Fotografije je bralka Mateja posnela na Belih skalah minulo soboto.

Večje število meduz so kopalci minuli konec tedna opazili v Strunjanu, zato so v Okolju Piran pripravili seznam najbolj pogostih vrst, ki jih je mogoče opaziti v našem morju.

Ožigi meduz, ki jih najdemo v Jadranu, so lahko zelo boleči in ob hudi reakciji pustijo opeklino ter hiperpigmentacijo na mestu ožiga. Med plavanjem začutite močno bolečino, koža postane rdeča in otečena. Pojavi se opeklini podobno vnetje, ki skeli in srbi. To je posledica strupa, ki se lahko sprošča iz ožigalk še nekaj ur po piku, zato je prva pomoč izredno pomembna.

Foto: Okolje Piran

Ker so ožigi meduz lahko izredno boleči, vplivajo na plavalne sposobnosti. Najprej čim prej pridite iz morja in pokličite pomoč. Ožigalke, ki so ostale na koži, odstranite z vejo, kamnom, papirjem … nikakor pa ne z roko. Nato mesto čim prej ohladite, lahko tudi z ledom. Če je ožig meduze blag ali nimate takojšnjega dostopa do prve pomoči, odstranite večje vidne ožigalke s picento ali rokavicami, nanesite peno za britje in odstranite z britvico, kot bi se brili.

Preostali strup lahko iz kože odstranite tako, da iz sode bikarbone in vode naredite pasto, ki jo nanesete na ožgano mesto in prekrijete z gazo. Ponovite vsakih 15 do 20 min. Dokler nimate paste pripravljene, mesto hladite z ledom, svetuje portal Zdravstvena info. Nanašanju kisa se raje izognite, ker pri nekaterih vrstah meduz še bolj spodbudi izločanje strupa.

V nadaljnjih korakih pa z ožigom ravnajte kot z opeklino in jo temu primerno tudi oskrbujte. Če se pojavi huda reakcija – omotica, slabost, znaki šoka – poiščite zdravniško pomoč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija