TO SO MESTA, KJER MNOŽIČNO SILVESTROVANJE BO: V Kopru tri restavracije s silvestrskim menijem

Slovenija

Od starega leta se bomo tudi letos poslovili brez bučnih silvestrovanj na prostem, saj zaradi epidemije covida-19 niso dovoljena. Tako množičnega silvestrovanja ne bo niti v Ljubljani, pač pa bo nebo nad prestolnico v primeru jasnega vremena opolnoči osvetlil ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu. Ponekod po svetu pa množična silvestrovanja vseeno pripravljajo, večinoma ob upoštevanju omejitvenih ukrepov.

Rakete iz papirja in razgradljivih materialov bodo tudi letos v zeleni barvi, ki je barva Ljubljane, in silvestrskih barvah, kot so srebrna, zlata in modra. Neto cena tega ognjemeta je 4000 evrov. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, rakete pa bodo nizko leteče.

Organiziranega silvestrovanja, ki so ga na mariborskem zavodu za turizem načrtovali na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, zaradi zadnjih ukrepov za zajezitev covida-19 ne bo. Letos niso postavili niti drsališča, a je mogoče drsanje na zasebnem drsališču pri gostinskem lokalu tik ob Mestnem parku.

V Kopru bodo tri restavracije nudile silvestrski meni, dve pa večerjo po naročilu, so navedli v Mestni občini Koper. V teh dneh je odprto tudi drsališče v Taverni. Tam bo danes mogoče drsati do 18. ure.

Ukrepi za zajezitev epidemije ne dovoljujejo silvestrovanj na prostem, bodo pa gostinski obrati na silvestrovo lahko odprti neomejeno, pri čemer bo dovoljena le strežba za mizami. Dovoljena bo tudi živa glasba. Gostje pa bodo morali ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur.

Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, bodo morali lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Gost se bo tako lahko ob nadzoru gostinca testiral neposredno pred vstopom v gostinski obrat.

Na silvestrovo bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz največ treh gospodinjstev. Takšno zbiranje bo mogoče pod pogojem, da vse osebe, starejše od šest let, pred zbiranjem opravijo samotestiranje.

Kot prvi bodo danes ob 11. uri po srednjeevropskem času v leto 2022 vstopili v tihomorski otoški državi Samoa, ob 14. uri se bodo novega leta med drugim razveselili v Sydneyju, ob 21. uri v Združenih arabskih emiratih, še uro kasneje pa v Moskvi.

Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Uro zatem bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije. Sledili bodo še Britanci in Portugalci.

1. januarja ob 4. uri po srednjeevropskem času se bodo novega leta razveselili še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo dve uri kasneje najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, ob 9. uri po srednjeevropskem času pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Za množična silvestrovanja na prostem so se odločili v Madridu, Moskvi, Sydneyju in New Yorku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  31 .12. 2021 ob  15: 21
Ekoloski ognjemet v znak solidarnosti.
Imam ekoloske spodnje gate in vozim se z ekoloskim avtom,zanimam se za ekoloski studij sicer pa pokam petarde na ekoloski nacin